Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Curier juridic (22 din 2009)

Metodologia de atestare a persoanelor care realizează proiectarea de drumuri forestiere.
(MO al României, Partea I, nr. 639, din 28 septembrie 2009)

Metodologia de faţă a fost aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, nr. 576, din 15 sept. 2009). Ea stabileşte procedura prin care se asigură cadrul organizatoric şi regulile unitare pentru atestarea capacităţii profesionale şi tehnico-economice a persoanelor fizice şi juridice pentru proiectarea de drumuri forestiere.

Proiectarea de drumuri forestiere cuprinde activităţi specifice care se execută în scopul construirii drumurilor forestiere noi şi intervenţiilor la drumurile forestiere existente care constau în lucrări de refacere, consolidare, reabilitare, reparare; domeniul de atestare a persoanelor fizice şi juridice îl constituie proiectarea de drumuri forestiere prin elaborarea documentaţiei tehnico-economice necesare.

Atestarea persoanelor fizice şi juridice se poate solicita cu respectarea condiţiilor prevăzute în această metodologie. (Art. 1-3, din Metodologie).
Cu privire la condiţiile pe care trebuie să le îndepli­nească – cumulativ – persoanele fizice şi juridice care solicită atestarea, metodologia prevede următoarele:

Pentru persoanele fizice:

a) să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă în specializări la care s-a predat cursul de drumuri forestiere sau drumuri; b) să aibă experienţă de minimum 3 ani în proiectarea de drumuri forestiere; c) să nu fi fost condamnate penal pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul.

Pentru persoanele juridice:

a) să fie constituite şi să funcţioneze în condiţiile legii;
b) să aibă înscris în statut ca obiect de activitate proiectarea de drumuri forestiere;
c) să aibă o persoană fizică atestată pentru proiectarea de drumuri forestiere, încadrată cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată;
d) să deţină un minimum de mijloace tehnice necesare pentru proiectarea de drumuri forestiere, în stare de funcţionare. (Art. 4 şi 5).

Să mai reţinem şi faptul că atât persoanele fizice, cât şi cele juridice trebuie să depună – odată cu cererea tip – o serie întreagă de documente, necesare atestării, cum ar fi: actul de identitate, în copie, curriculum vitae; lista documentaţiilor tehnico-economice (…); diploma de licenţă cu foaia matricolă (…); extras de pe carnetul de muncă în copie certificată; certificatul de cazier; memoriu de activitate; acte care dovedesc că persoana juridică este înscrisă în registrul comerţului; contractul individual de muncă, pe durată nedeterminată pentru persoanele fizice atestate; atestatul persoanei fizice care îndeplineşte condiţia de angajat/administrator/asociat la persoana juridică, în copie. (Art. 8 şi 9).

Interesant de ştiut este şi textul art. 13, potrivit căruia Comisia de atestare îşi desfăşoară activitatea în cadrul RNP – Romsilva şi este formată din 7 membri, selectaţi dintre personalităţile care activează sau au activat în silvicultură, specialişti în domeniu, din învăţământul superior de profil şi reprezentanţii asociaţiilor patronale-profesionale recunoscute la nivel naţional.

Jurist, Costel-Alexandru GHEORGHE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2009

Vizualizari: 601



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI