Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Curier juridic (11 din 2010)

Ordinul nr. 85, privind procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a fructelor în şcoli
(MO al României, Partea I, nr. 226, din 9 aprilie 2010)

Temeiul legal al emiterii acestui ordin cu caracter normativ îl constituie prevederile OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli. Potrivit specificaţiilor tehnice pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a fructelor în şcoli, se vor furniza mere cu greutatea între 90 şi 150 g, încadrate la categoria I şi/sau categoria a II-a, conform standardului de comercializare pentru mere, prevăzut în anexa I partea B „Standarde specifice de comercializare“ partea I la Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007 al Comisiei din 21 decembrie 2007 de stabilire a normelor de aplicare a regulamentelor (CE) nr. 2.200/96, (CE) nr. 2.201/96, (CE) nr. 1.182/2007, ale Consiliului în sectorul fructelor şi legumelor, privind standardele de comercializare, astfel cum a fost modificat şi completat prin Regulamentul (CE) nr. 1.221/2008.

Cantităţile totale zilnice, bisăptămânale sau săptămânale sunt stabilite de fiecare consiliu judeţean şi/sau local al fiecărui sector al municipiului Bucureşti şi, respectiv, al fiecărei comune, fiecărui oraş şi municipiu, după caz, cu nominalizarea localităţilor, şcolilor şi a numărului de elevi care urmează să beneficieze de prevederile OUG nr. 24/2010 şi se vor anexa caietelor de sarcini elaborate de consiliile judeţene şi/sau de consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi, respectiv, ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după caz.

Conform specificaţiilor tehnice, aprobate prin ordinul de mai sus, merele trebuie să respecte standardele de calitate şi marcare prevăzute în regulamentele Comisiei Europene, în materie. Prezentarea merelor se va face în ambalaje care să permită numărarea cu uşurinţă a bucăţilor, iar pe ambalaje trebuie inscripţionate în mod obligatoriu:
– denumirea produsului;
– cantitatea netă;
– denumirea şi adresa producătorului sau ale distribuitorului;
– menţiune privind lotul;
– menţiunea „Produs distribuit gratuit conform OUG nr. 24/2010. Este interzisă comercializarea“.

Mai mult, merele trebuie să fie întregi, sănătoase, spălate, curate, fără materii străine vizibile, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin, să reziste la transport şi manipulare; loturile de mere destinate programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli vor fi însoţite de buletine de analiză privind conţinutul de pesticide, nitriţi, nitraţi sau alţi contaminanţi.

Transportul şi distribuţia zilnic, bisăptămânal sau săptămânal vor fi asigurate cu autovehicule care să păstreze integritatea merelor până la destinatar (şcoli). Să reţinem că, pentru anul şcolar 2009-2010, modul de distribuire se va stabili la fiecare consiliu judeţean şi/sau local al fiecărui sector al municipiului Bucureşti şi, respectiv, al fiecărei comune, fiecărui oraş şi municipiu, după caz, în funcţie de spaţiile de depozitare existente în fiecare şcoală.

Atenţie! Pentru anul şcolar 2009-2010, distribuţia se poate rezolva/realiza şi altfel decât zilnic, bisăptămânal sau săptămânal. Să mai reţinem şi faptul că distribuţia se va face numai de către persoane având cunoştinţe minime de igiena produselor agroalimentare sau instruite în acest sens şi având controlul medical periodic efectuat (Punctele 1-5 din specificaţiile tehnice aprobate prin Ordinul nr. 85/2010).

Jurist Costel-Alexandru Gheorghe
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

Vizualizari: 620



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI