Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cum puteţi deveni horticultor

Comuna Slobozia din judeţul Giurgiu nu este o localitate cu tradiţie în cultivarea florilor. Cu toate acestea, o pasiune mai veche, îmbinată cu dragostea pentru frumos, i-a determinat pe soţii Alexandru şi Daniela Livia Mitiloagă să înfiinţeze o încântătoare cultură de flori în spaţii protejate care are nu mai puţin de 1.200 de metri pătraţi. Şi nu este vorba despre orice fel de flori, ci de flori cultivate în ghiveci.

Specialiştii OJCA Giurgiu s-au deplasat recent la Slobozia pentru a promova fondurile europene, ocazie cu care  au vizitat şi exploataţia  soţilor Mitiloagă, informându-i pe aceştia în legătură cu posibilitatea dezvoltării afacerii prin aportul de resurse financiare comunitare.

În urma discuţiilor purtate şi a prezentării variantelor posibile, cei doi fermieri şi-au exprimat dorinţa de a accesa Măsura 112, prin instalarea fiicei lor, la conducerea exploa­taţiei. Cu fondurile pe care speră să le obţină, intenţionează să construiască o seră cu încălzire pentru flori.

Au fost stabiliţi paşii ce vor fi urmaţi în viitorul imediat pentru întocmirea dosarului privind instalarea tinerilor fermieri.

Concret, ce este de făcut?

Este de precizat că solicitanta urmează cursurile de pregătire profesională în meseria de floricultor organizate de OJCA Giurgiu, întrucât este preocupată permanent de completarea şi diversificarea cunoştinţelor legate de cultivarea florilor, activitate pe care o desfăşoară alături de părinţi, cu mult suflet şi pasiune.

Este o activitate care îmbină frumosul cu utilul, florile se vând bine pe piaţa din Giurgiu, diversitatea speciilor cultivate asigurând un flux continuu de venituri atât pentru producţie şi dezvoltarea exploataţiei, cât şi pentru nevoile familiale.

Cei din localităţile apropiate care vor să ia lecţii practice de horticultură trebuie neapărat să se documenteze în grădina familiei Mitiloagă. Au ce vedea şi le va fi de folos.

De la ceapă la rosmarin

Printre activităţile permanente desfăşurate de consultanţii agricoli de la CLCA-uri se numără şi promovarea produselor ecologice, care, pentru a putea fi obţinute, implică tehnologii specifice, cheltuieli suplimentare, precum şi urmărirea atentă a etapelor de conversie pentru atestare şi îndeplinirea întocmai a cerinţelor prevăzute de fiecare dintre acestea etc. Un  exemplu grăitor în această privinţă îl constituie cel de pe raza CLCA Bulbucata, unde se află în plină dezvoltare o exploataţie agricolă care produce ecologic.

Aceasta este exploataţia agricolă SC FLAVIO SRL, din satul Gorneni, comuna Iepureşti, judeţul Giurgiu, condusă de Valter Mattuzzi, cetăţean italian, dar, deopotrivă, şi cetăţean român, care a ales să cultive legume şi plante aromatice sau pentru condimente în sistem ecologic. Suprafaţa exploataţiei este de 1,5 ha, 2009 fiind primul an de conversie în vederea obţinerii atestatului de produse ecologice ISO 9002.

În acest an, în exploataţie se cultivă tarhon, mentă, rosmarin, lavandă, busuioc, salvie, cicoare, spanac, cimbru, sfeclă roşie pentru frunze, dovlecei, de la care se recoltează flori pentru şniţele, rucolă pentru salată, păpădie, ruta de grădină.

Scopul cultivării acestor plante este de a alimenta unele restaurante cu specific italian din Bucureşti, la care legumele şi condimentele se livrează în stare proaspătă.

Ferma ecologică este o afacere de succes, cele 1,5 ha fiind lucrate de doar 7 angajaţi. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care, în viitor, exploataţia se va extinde atât prin mărirea suprafeţei, cât şi prin diversificarea speciilor cultivate şi a produselor.

OJCA Giurgiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2009

Vizualizari: 1357



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI