Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cum poate o vacă de lapte să îi ofere unui fermier 657 de RON în plus?

Fermierii ce deţin vaci de lapte pot obţine un venit suplimentar anual de 657 RON pe cap de vită. Conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Baloteşti (ICDCB Baloteşti), prin utilizarea dolomitei amorfe ca sursă de calciu şi magneziu, în alimentaţia bovinelor, cantitatea de lapte produsă de vaci a crescut cu 1,5 litri în plus pe cap de vită furajată. În condiţiile în care, în medie, preţul litrului de lapte ce pleacă de la producători spre procesatori este de 1,2 RON/L reiese că, într-un an de zile, un fermier poate obţine, în plus, 657 de RON pentru fiecare cap de vită de lapte pe care o deţine, echivalentul producţiei suplimentare de lapte pe care o obţine în plus şi care ajunge astfel la 548 de litri pe cap de vacă de lapte.

„Dacă luăm exemplul unei ferme cu un efectiv de 600 de vite din care 300 sunt mulse şi care furnizează circa 6.000 de litri de lapte pe zi, efectele dolomitei amorfe ar duce la creşterea volumului de lapte obţinut zilnic cu 7,5 la sută, până la aproximativ 6.450 de litri. Doar această diferenţă cantitativă de lapte oferă un venit suplimentar zilnic de 540 RON iar dacă volumul de lapte produs se menţine constant pe perioada unui an, venitul suplimentar al fermei ajunge la 197.100 RON (aproximativ 46.000 EURO), explică Moise Fluieraş administrator la Exploatarea Minieră Harghita, companie ce deţine singurul zăcământ de dolomită amorfă din Europa.

Dolomita amorfă este comercializată sub denumirea DEL-CA-MAG iar efectele benefice pe care le are asupra bovinelor nu se opresc doar la creşterea cantităţii de lapte. „Un alt efect constatat în urma studiului comparativ efectuat este acela al creşterii conţinutului de grăsime în lapte cu 0,5%” explică doctor chimist Maria Serdaru, cercetător ştiinţific în cadrul ICDCB.

„Pentru crescătorii de vaci de lapte acest aspect este unul extrem de important deorece influenţează preţul cu care o fermă vinde laptele la procesator, laptele mai gras fiind şi mai scump. Fermierii trebuie să ţină cont de faptul că, la recepţia calitativă a laptelui, acesta este supus testelor iar laptele cu un conţinut de grăsime sub 3.2% este susceptibil de falsificare. Cu cât laptele este mai gras cu atât fermierul poate obţine un preţ mai bun” declară Moise Fluieraş.

O confirmare în acest sens vine din partea lui Manea Gabriel, deţinătorul unei ferme de 55 de vaci de lapte în Satu Mare, care a utilizat DEL-CA-MAG, în hrana animalelor. După cum declară acesta, în urma efectelor benefice ale dolomitei amorfe a obţinut o creştere cu 7 bani la preţul de livrare a laptelui, de la 1,38 RON/L la 1,45 RON/L, ca bonus de calitate superioară.

Din punctul de vedere al costurilor suplimentării hranei vacilor de lapte cu DEL-CA-MAG, consumul specific zilnic previzionat este de 176 grame de dolomită pe cap de vită furajată. La un preţ de 1 RON/kg, rezultă un cost unitar anual pe cap de vită de lapte de 65 RON.
Aplicând acest cost la exemplul de mai sus, ferma ar investi suplimentar pentru cele 600 de capete aproximativ 9.000 de EURO/an.  
Studiul efectuat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Baloteşti (ICDCB Baloteşti), s-a desfăşurat pe o perioadă de 11 luni şi a fost efectuat pe două loturi egale de vaci, a câte 25 capete/lot.

Alte informaţii

Cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare, în primul semestru al anului 2011, a fost de 438.433 tone. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, producţia de lapte de consum din primul semestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010 a crescut cu 1.616 tone (+1,4%) până la 113.669 tone.

Despre dolomita amorfă

România deţine singurul depozit de dolomită amorfă din Europa, situat în zona Delniţa-Harghita. Particularitatea deosebită a dolomitei de la Delniţa este aceea că, spre deosebire de cea cristalină, aceasta are o legătură mult mai slabă între ionii de calciu şi magneziu. Acest lucru  favorizează descompunerea şi asimilarea mult mai rapidă în sucul gastric al animalelor.

Din datele geologice rezultă că un astfel de zăcământ este unic în Europa. Până în prezent, în lume, nu au fost raportate astfel de zăcăminte de dolomită amorfă.

Despre DEL-CA-MAG
DEL-CA-MAG este denumirea sub care este comercializată dolomita amorfă de la Delniţa de către Exploatarea Minieră Harghita.

Despre Exploatarea Minieră Harghita (EMH)

Exploatarea Minieră Harghita (EMH) are sediul în municipiul Miercurea-Ciuc şi are ca obiectiv exploatarea şi prepararea zăcămintelor de dolomita Voslobeni,  Delniţa şi zăcămintelor de andezit de la Sâncrăieni, fiind unicul producător de filer calcar dolomitic din România. De asemenea, societatea este principalul producător de dolomită măcinată folosită la  fabricarea îngrăşămintelor chimice (nitrocalcar). EMH produce agregate de carieră (piatră spartă) şi cribluri de diferite sorturi.

Pentru mai multe informaţii vă stăm la dispoziţie

George Albu                    
PR Consultant
Exploatarea Miniera Harghita        
Tel mob: 0723.076.212      
Mail: pr@emharghita.ro
web: www.emharghita.ro 

Vizualizari: 2547֩ Comentarii

 
֠ 1.     Paul -- (27-September-2012 )
Aveti Grija la SPECULANTI !!! UNIC DISTRIBUITOR AUTORIZAT in jud : Cluj ; Salaj; Bihor; Bistrita-Nasaud; Caras - Severin; Sibiu; Mehedinti; Mures, atat pentru Societati Comerciale cat si pentru persoane fizice. Comenzi 0746.599.151

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI