Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cum deosebim o vacă bună de lapte?

Aspectul ugerului oferă informaţii destul de exacte asupra potenţialului productiv al unei vaci de lapte. La rasa Holstein Friză, calitatea ugerului este caracterizată prin şase însuşiri, şi anume: extinderea anterioară, prinderea posterioară, ligamentul superior, adâncimea ugerului, plasarea sfârcurilor şi lungimea acestora.

Însuşiri morfologice

În ceea ce priveşte extinderea anterioară, este de dorit un uger cu extindere puternică abdominală, a cărui margine anterioară să se prindă pe nesimţite de linia inferioară a abdomenului.

Prinderea posterioară este, de asemenea, de dorit să fie cât mai înaltă. Ligamentul suspensor al ugerului trebuie să fie cât mai puternic, iar adâncimea ugerului să fie de dimensiuni medii, ceea ce înseamnă că se doreşte o oarecare adâncime a ugerului, însă volumul acestuia să se bazeze pe extinderea anterioară şi posterioară acestuia şi nicidecum pe adâncime.

Este de dorit ca plasarea mameloanelor posterioare privite din spate să fie paralelă cu cea a mameloanelor anterioare. Această dispunere a mameloanelor facilitează mulsul mecanic. În ceea ce priveşte lungimea, este de dorit ca mameloanele la primipare să fie de 6-7 cm. Trebuie avut în vedere că dezvoltarea armonioasă a ugerului contribuie la obţinerea unei cantităţi mari de lapte, dar şi la evitarea unor afecţiuni şi traumatisme ale acestuia. O altă însuşire morfologică foarte utilă în aprecierea calităţii unei vaci de lapte este talia acesteia. O vacă cu talie înaltă va produce aproape sigur mai mult lapte decît o vacă cu talie joasă, pentru simplu motiv că mănâncă mai mult.

Parametrii productivi

Cel mai bun element de estimare pentru producţia de lapte este însă chiar producţia de lapte la un moment dat. În tabelul de mai jos este prezentat un ghid pentru estimarea producţiei pe întreaga lactaţie (305 zile), în funcţie de producţia de lapte la un moment dat, elaborat de cercetătorii americani Homan şi Wattiau (1996). Luând de exemplu o primipară care în a 16-a zi de lactaţie produce 18 kg pe zi, se estimează că aceasta va produce aproximativ 18/0,348 X 100 = 5.172 kg pe întreaga lactaţie.

Consultarea specialiştilor

Cu siguranţă, fiecare gospodar poate face o apreciere corectă a calităţii morfologice şi productive a vacii pe care o creşte în gospodărie sau pe care vrea să o cumpere. Cea mai precisă apreciere o pot face însă specialiştii în bonitarea animalelor din cadrul reţelei Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ). Bonitarea, urmată de controlul riguros al producţiei de lapte şi prelucrarea datelor pe baze ştiinţifice, constituie cel mai precis mijloc de a aprecia valoarea genetică a unei vaci de lapte. Certificarea originii şi a valorii genetice a animalului repectiv  printr-un document oficial care se eliberează poate ridica preţul animalului respectiv într-o manieră categorică. Ce trebuie făcut pentru aceasta? Simplu: înscrierea în Controlul Oficial al Producţiei de Lapte (COP).

Dr. ing. Cristinel Şonea,
director general MAPDR
Dr. ing. D. Colceri,
consilier superior ANARZ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 3503֩ Comentarii

 
֠ 1.     anonim -- (6-February-2010 )
Datorita faptului ca Ministerul Agriculturii nu mai are bani pentru serviciul COP,....cum vom mai afla potentialul unei vaci, daca COP a fost sitat?????? Se va mai face COP la bovine sau se duce de rapa ameliorarea??????

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI