Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cultura freziilor, mai rentabilă decât a roşiilor

Nicu Velica este unul dintre gospodarii de frunte ai comunei Izbiceni, judeţul Olt. Ca mai toţi micii fermieri din zonă, este un legumicultor neîntrecut, cu sere şi solarii multe şi mari, de mii de metri pătraţi fiecare. Numai că, în ultimul timp, omul a descoperit că se pot scoate bani frumoşi de pe urma culturii freziilor, când vremea devine rece, iar legumele nu mai cresc nici măcar în incinte încălzite. Aşa că, din toamnă şi până în primăvară, florile asigură un profit bun, perioadă în care cei mai mulţi fermieri se odihnesc. „Comparativ cu aceeaşi suprafaţă cultivată cu roşii, în cazul freziilor câştigul este mai bun, iar munca, mai puţină“, a declarat Velica pentru Lumea satului.

Florile le cultivă într-o seră încălzită, pe o suprafaţă de 2.500 mp. Pentru legume mai are vreo 6.000 mp, de asemenea în spaţii protejate.

„La început a fost puţin greu cu noua cultură, pentru că nu mă pricepeam. Le-am văzut pe piaţă şi mi-au plăcut aceste flori. Apoi, am fost la cineva care cultiva frezii şi am învăţat cam ce le trebuie să crească“, şi-a amintit fermierul.

Iniţial, a folosit experimental o suprafaţă mică. Apoi s-a extins, până a ocupat sera în totalitate. O astfel de cultură nu necesită foarte multă muncă, dar investiţia este mare. Pe lângă spaţiul protejat, prevăzut cu geamuri de sticlă, a trebuit să cumpere două cazane, pentru a asigura temperatura optimă dezvoltării plantelor, de 12-15 grade Celsius. În plus, pentru a reduce pierderile energetice pe perioada iernii, a fost montat un tavan fals, la înălţimea de doi metri, din polietilenă. După cum ne-a spus Velica, desfacerea este uneori dificilă, dar niciodată nu rămâne cu „marfa la poartă“, vânzând florile atât în pieţele din zonă, cât şi în cele bucureştene.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 2, 16-31 IANUARIE 2011

Vizualizari: 5407



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI