Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Creşterea puilor broiler alternativă la puiul din supermarket

Cererea mare din partea populaţiei pentru achiziţionarea puilor de carne, pe motiv că aceştia ajung la maturitate şi pot fi sacrificaţi într-un timp relativ scurt, ne-a determinat să cerem câteva puncte de vedere vizavi de creşterea acestora. Informaţiile ne-au fost oferite de medicul veterinar al unei societăţi de profil, domnul Sorin Alexandru Lazăr.

Rep.: Societatea pe care o reprezentaţi se ocupă de comercializarea puilor broiler de o zi. De unde provin aceştia, de fapt unde sunt produşi, şi cine sunt principalii beneficiari?

M.V.: Puii broiler ajung la noi în unitate în prima zi de la ecloziune. Sunt aduşi din Austria şi Ungaria nesexați și gata vaccinați. Îi livrăm în aceeaşi zi în care îi primim, beneficiarii fiind în general fermele industriale din judeţul Timiş şi împrejurimile acestuia dar şi micii producători individuali. Livrarea se face pe baza unei comenzi efectuate în prealabil, de regulă cu aproximativ o săptămână înainte. Puii broiler sunt cei mai bine vânduți de noi pentru că, în aproximativ 35-40 de zile pot fi sacrificați iar condițiile de creștere și îngrijire nu sunt aşa de complicate.

Rep.: Care sunt condiţiile de temperatură şi iluminat care trebuie întrunite, având în vedere că acestea au un rol important pentru creşterea puilor?

M.V.: În primul rând trebuie asigurat un spațiu curat cu așternut permanent din rumeguș sau paie tocate, lipsit de umiditate, bine ventilat, iluminat și cu temperatură corespunzătoare. În prima săptămână puii broiler trebuie ținuți la temperatura de 32-33°C, apoi aceasta va coborî cu 2°C pe săptămână.

Încălzirea și iluminatul trebuie distribuite uniform pe întreaga suprafaţă a adăpostului şi se asigură permanent pe întreaga perioadă de creştere cu un bec special ce emite radiații ultra roșii.

Un lucru care trebuie subliniat este că primele zece zile sunt critice pentru pui motiv pentru care în această perioadă este recomandat să le fie administrat un set de medicamente (antibiotic si vitamine) care se găseşte în unităţile specializate şi costă aproximativ 10 lei pentru 50 de pui.

Rep.: Ce recomandări ne puteţi oferi în ce priveşte alimentaţia acestora? Există o schemă de hrănire pentru fiecare etapă?

M.V.: Se poate opta pentru furaj combinat gata preparat pentru pui broiler, sau furaj concentrat. Cele două tipuri de furaje conţin un anticoccidic.

Hrănirea cu furaj combinat finit ce conține 40% proteină se administrează ca atare, consumul total fiind de 4 kg/ individ în 40 de zile, iar costul aproximativ este de 2,4 lei/kg.  Hrănirea cu furaj concentrat ce conține 20% proteină se face amestecând 1 kg furaj concentrat cu 2 kg uruială (60 % porumb și 40 % grâu) în primele trei săptămâni, apoi amestecul se schimbă - 1 kg furaj concentrat cu 3 kg uruială. În acest caz consumul total este de 8,5 kg/ individ, iar costul aproximativ de 2,20 lei/kg.

În ultima săptămână înainte de sacrificare se va înlocui furajul concentrat sau combinat cu un furaj de finisare pentru a obține culoarea galben-aurie a cărnii specifică puiului de casă. Furajul este compus din uruială și 20% soia.  De reţinut este că în general  pentru a obține 1 kg de carne este necesar să se consume 4 kg de furaj.

Mihai AFRENIE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2012

Vizualizari: 3361


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI