Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 16-31 martie 2009

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între -2…9°C, apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Maximele din aer vor fi cuprinse, în general, între 6...14°C, iar în zilele cele mai calde vor fi posibile valori până la 20°C, în special în zonele de câmpie din sudul ţării. Minimele din aer vor oscila între -5...5°C, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zilele cele mai reci, în depresiunile centrale şi nordice, determinând producerea brumelor târzii şi a îngheţului la sol.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile cantităţi de precipitaţii ce pot depăşi local valorile medii multianuale, în cea mai mare parte a ţării.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra în sudul şi sud-estul ţării.

Caracteristici fenologice

Datorită valorilor termice favorabile din aer şi sol, ritmurile de vegetaţie la culturile cerealiere de toamnă vor fi în general normale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, fiind chiar intensificate în zonele de câmpie din sudul ţării, în zilele cele mai calde.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge predominant înfrunzirea şi înfrăţirea. În zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării se va declanşa faza de alungire a tulpinii. În culturile tardive, plantele se vor afla în fazele de apariţie a frunzei a 3-a şi înfrăţire. Starea de vegetaţie se va menţine medie şi bună în culturile semănate în perioada optimă, iar în cele tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, slabă spre medie.

Recomandări de specialitate:
• Controlul semănăturilor de toamnă pentru
determinarea vigurozităţii plantelor.
• Fertilizarea cu azot în culturile de grâu şi orz neînfrăţite şi cu densitate redusă.
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere pentru
combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare).

Director general, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: dr. Elena MATEESCU, Dumitru ANGHEL, Daniel ALEXANDRU, Oana OPREA, dr. Liana CAZACIOC, Ana ŞERBAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 770֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI