Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Concurenţă nesperată la Agronomie

Cei mai mulţi dintre candidaţii la Agronomie vor să fie manageri sau veterinari.
Cel puţin aşa deducem din discuţia purtată cu fostul rector, actual preşedinte al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. L-am întâlnit în plină perioadă de admitere, când paşii restanţierilor care alergau cu ultimele proiecte se întretăiau ce cei un pic mai timizi ai noilor candidaţi.

Cea mai mare forfotă domnea la Facultatea de Management, pare-se una dintre cele mai apreciate încă de la fondarea sa, din 1992, şi care alături de Facultatea de Medicină Veterinară este la mare căutare şi anul acesta. Ne dăm seama de acest fapt numai aruncând un ochi pe listele cu locurile scoase la concurs. Specializările cu tradiţie cum sunt agricultura, horticultura şi zootehnia mizează pe cei mai puţini candidaţi. De ce? Aflăm de la domnul Ioan Alecu, din 2008 preşedinte al USAMV Bucureşti.

Oportunităţile depăşesc previziunile

- În ce ape se mai scaldă învăţământul superior agricol, dar mai ales care sunt şansele tinerilor absolvenţi ai instituţiei pe care o conduceţi, domnule preşedinte?

- Destul de limpezi în ultima perioadă. Mă refer, în primul rând, la faptul că numărul de studenţi care ne preferă este din ce în ce mai mare. Asta în pofida celor care susţin în mod fals că agricultura nu ar avea nevoie de specialişti. De exemplu, absolvenţii noştri de la management au un grad de absorbţie pe piaţa muncii de peste 85%, şi mă refer la cei care termină la zi. E un lucru extraordinar. Iar în ceea ce-i priveşte pe cei care termină cursurile de învăţământ de la distanţă, ultima statistică ne arată că 94% dintre ei au loc de muncă şi nu unul oarecare.

Unii chiar au nişte poziţii nesperate în economie. Avem preşedinţi de cooperative care exploatează şapte până la 10 mii ha şi cu un număr mare de societăţi membre. Chiar anul acesta, de exemplu, a absolvit la noi un tânăr care şi-a făcut stagiul de practică în Danemarca. La cei 24 de ani, el şi-a constituit o cooperativă cu 10 mii ha de teren, cu 22 de membri - şi este vorba despre unităţi agricole - care are rezultate deosebite. Mulţi dintre absolvenţi lucrează la APIA, la camerele agricole, în sectorul bancar, la societăţile furnizoare de inputuri pentru agricultură. Sunt foarte multe oportunităţi pentru ei, prin urmare. Lucrul acesta se vede însă şi prin competiţia de la admitere.

3.000 de candidaţi

- Pentru că veni vorba, cum se reflectă situaţia dezastruoasă de la bacalaureat asupra procesului de admitere în cadrul USAMV Bucureşti?

- Chiar şi în aceste condiţii, anul acesta avem o concurenţă destul de bună, numărul de candidaţi fiind peste aşteptări. Avem pe întreaga universitate 902 locuri finanţate de stat şi deja sunt înscrişi peste 2.200 de candidaţi. Am putea să ne oprim aici, dar avem şi locuri cu taxă, astfel că, în final, ne vom apropia de 3.000 de studenţi în anul I.

Anul trecut, de exemplu, la specializarea Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism am avut 20 de candidaţi pe loc la buget. Nu prea se întâmplă oriunde aşa ceva… La Facultatea de Management suntem siguri că, după sesiunea de admitere din toamnă, o să ajungem la peste 600 de studenţi în anul I. Pentru ei însă cel mai important este ce se întâmplă după facultate. Aşa cum spuneam, majoritatea, având oportunităţi pentru a obţine un loc de muncă sigur, ne preferă.

Două sunt vedetele

- Înţeleg că Facultatea de Management şi Medicina Veterinară rămân cele mai bine cotate. Care este însă situaţia la nivelul celorlalte facultăţi, cele care sunt mai puţin „pe val“, cum s-ar spune?

- Eu cred că modul de alocare a locurilor e corect făcut pentru că ar fi nepotrivit să oferi mai multe locuri unor domenii de studii fără căutare pe piaţă. Totuşi, trebuie spus că nu avem în universitate nicio facultate cu programe de studii falimentare. E un lucru bun.

Categoric însă sunt diferenţe între programele de studii şi e bine ca ele să existe pentru că economia este dinamică, tinerii se orientează în timp în legătură cu viitorul unei anumite profesii. Noi am reuşit să ajungem la 24 programe de studii, iar acest număr impresionant ne-a dat posibilitatea să satisfacem solicitările tinerilor care termină liceul astfel încât să se poată orienta acolo unde consideră ei că le este mai bine.

Masteratele noastre, precum şi doctoratele sunt şi ele foarte căutate şi se adresează celor care vor să se specializeze într-un anumit domeniu.

Admitere 2011

Anul acesta Facultatea de Agricultură, cu cele trei domenii de licenţă, mizează numai pe 147 de locuri la buget şi 300 la taxă; Horticultura speră la 105 studenţi la zi şi 150 la locurile cu taxă, în timp ce la Management, tot cu trei domenii de licenţă, se aşteaptă să se înscrie 101 studenţi la zi şi 450 la locurile cu taxă, iar la Medicină Veterinară 180 la zi şi 280 la locurile cu taxă. Nu am luat în calcul locurile scoase la concurs pentru învăţământul de la distanţă, unde raportul este aproximativ acelaşi (cu menţiunea că pentru Facultatea de Medicină Veterinară opţiunea nu există).

Cu excepţia acesteia din urmă, unde media de admitere se calculează în funcţie de cea generală a anilor de liceu şi media examenului de bacalaureat, precum şi a specializării Peisagistică de la Facultatea de Horticultură, unde se testează înţelegerea caracte­risti­cilor peisajului şi aptitudinea pentru desen, pentru restul facultăţilor modalitatea de admitere o reprezintă interviul şi media examenului de bacalaureat.

Nu este exclusă fuziunea unor facultăţi

- Se aude, totuşi, de o eventuală fuziune. Este posibil ca în viitor unele facultăţi să devină simple specializări?

- Oficial nu a fost emis nimic legat de această fuziune, dar asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. În situaţiile în care lucrurile stau mai puţin bine din punct de vedere economic, cred că este chiar o decizie înţeleaptă să fuzioneze mai multe foste facultăţi. Programele de studii rămân, fără niciun fel de problemă, dar în felul acesta se realizează economii importante la capitolul conducere. Deci nu e nicio pagubă dacă dispar facultăţi. Din contră, se vor forma unele mai puternice. Nu avem în vedere concret acum anumite facultăţi, dar timpul ne va obliga. Este un proces firesc în toată lumea.

Continuare în numărul următor
Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2011

Vizualizari: 1204



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI