Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Comuna Olari, în căutarea unei noi identităţi

Să începem relatarea noastră cu un fapt având un iz istoric. Până în anul 1968, comuna Olari de astăzi se numea Ciumaţi. În urma reorganizării administra­tive, cele trei sate ale localităţii Ciumaţi au fost alipite comunei Gherghiţa. Aceasta a funcţionat cu organizarea amintită până la referendumul din 2003, când s-a reînfiinţat vechea comună, purtând însă un alt nume, Olari. Cum s-ar spune, comuna Olari este atestată istoric şi legal doar din 2003, dar are rădăcini adânc împământenite în trecutul judeţului Prahova.

Primarul comunei, Milică Voinescu, este din fire optimist. El respinge ideea că localitatea pe care o conduce este una săracă. „Orb să fii, să nu vezi câte transformări benefice a cunoscut localitatea“, a mărturisit însuşi primarul. De când satul a devenit comună, viaţa începe să asimileze multe elemente de civilizaţie.

Şcolile, grădiniţele, clădirea primăriei, dispensarul, farmacia, poşta şi biserica sunt instituţii care nu mai seamănă cu ceea ce au fost odată. Ce să mai discutăm despre drumurile comunale, care au făcut din această localitate una de nerecunoscut?!

Comuna Olari:

• situată în Câmpia Gherghiţei, judeţul Prahova;
• populaţie: 2.085 de locuitori;
• suprafaţa agricolă:1.873 ha;
• sate: Olarii Vechi, Olari, Fânari.

Calul, vaca şi pământul...

În Olari, ţăranul este ţăran, pentru că, în afară de lotul cultivat cu porumb sau cu grâu, creşte un cal, o vacă, trei-patru oi şi o duzină-două de păsări. Nu există nicio deosebire între cultivator şi crescătorul de animale, pentru că acelaşi ins le face pe amândouă.

Din creşterea animalelor nu prea se pune ban pe ban pentru că olărenii ori le folosesc pentru muncile agricole, ori le cresc pentru hrana familiei. Oamenii se mândresc mai ales cu grădinile de legume, care le aduc şi unele venituri băneşti. Şansa valorificării acestora este dată de existenţa unei pieţe en-gros. „Vreau să vă spun că noi chiar ne-am făcut cunoscuţi cu această piaţă. Vin cumpărători şi din Braşov“, ne-a explicat primarul.

Aspecte mici, cu semnificaţie mare

Drumurile comunale nu au arătat niciodată ca astăzi. Până şi cele mai mici uliţe sunt acum demne de a deveni drumuri judeţene.

Până în 2004, olărenii mergeau tocmai la Ploieşti pentru a-şi rezolva problemele stomatologice sau pentru a-şi cumpăra medicamentele. Acum, sătenii au tot ce le trebuie chiar la ei în sat. Din 2004, aceşti săteni au şi un stadion propriu, cu tribune şi vestiare, pe care activează echipa comunală de fotbal „Speranţa Olari“.

Autostrada şi proiectele locale!

În prezent se discută despre construirea unui pod de intrare-ieşire de pe autostrada Bucureşti-Ploieşti aflată în construcţie. Conform spuselor primarului, această ieşire ar fi benefică pentru dezvoltarea localităţii, datorită faptului că ar atrage investitori şi proiecte naţionale. 
Apropo de investiţii... Comuna este în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu alte 8 localităţi pentru alimentarea cu gaze. În curând vor intra în discuţie apa curentă şi canalizarea.

Concluzia îmbucurătoare este că această comună evoluează spre standardele europene ale ruralului.

Vă invit pe dumneavoastră să mergeţi în Olari şi vă asigur că o să aveţi o surpriză plăcută!

Georgiana STROE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 1455֩ Comentarii

 
֠ 1.     Claudiu -- (14-December-2009 )
Salut, Am preluat un rezumat al acestui articol pe blogul Campiei Gherghita la adresa http://independenta.wordpress.com/ . Multumesc.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI