Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Comemorare de suflet la Gerăuşa

Ne-am făcut un obicei ca în fiecare an, de „Ziua Armatei“, să ajungem în sătucul Gerăuşa din judeţul Satu Mare, pentru a participa la comemorarea eroilor patriei noastre, care în 23-24 octombrie 1944 au purtat o bătălie cumplită cu armata germană.

Ce s-a întâmplat atunci ştie toată lumea, unii din cărţi, iar alţii din auzite. Un corp de armată germană, bine dotat cu tancuri, a atacat o companie română ce era cantonată în Gerăuşa. Bilanţul luptei a fost tragic: 64 de morţi, dintre care şi 5 militari nemţi. Aceştia sunt înmormântaţi împreună în micul cimitir aflat la capătul satului, lângă drumul spre Sărătura, unde copiii mai aşază la căpătâiul soldaţilor noştri, dar şi al nemţilor, câte o floare şi aprind o lumânare la fiecare comemorare.

Desigur că astfel de momente au loc şi în alte localităţi din judeţ, pentru că lupte grele şi sângeroase s-au mai purtat şi la Tiream, Moftin, Tătărăşti, Carei, iar morminte ale eroilor noştri sunt încă multe. Noi mergem în fiecare an la Gerăuşa pentru că aici până şi Imnul patriei noastre se aude altfel din glasurile copiilor acestui sătuc uitat de lume. Apoi aici totul e ireal de natural, nimic nu este regizat dinainte, iar copiii şi părinţii lor vin din patriotism la festivităţile ţinute la monumentul din centrul satului şi apoi la cimitir.

Flori de acasă pentru eroi

Cei mici şi mari aduc flori de acasă, acele flori de toamnă târzie pe care le-au văzut pentru o clipă şi ostaşii, care în urmă cu 65 de ani nu îşi închipuiau că vor rămâne aici, ca să-şi doarmă somnul de veci. Toţi cei care au murit atunci în octombrie 1944, şi români şi nemţi, au fost aşteptaţi acasă după război de către cei dragi: mame, taţi, copii, surori, iar cei din Gerăuşa ştiu bine acest lucru. Pentru măcar o zi pe an, la comemorare, localnicii ţin locul mamelor îndurerate cărora le-au secat lacrimile, taţilor rămaşi fără un ajutor şi sprijin la bătrâneţe, copiilor care nu şi-au revăzut taţii niciodată.

La Gerăuşa a plouat exact aşa cum a plouat şi în urmă cu 65 de ani – parcă şi cerul a vrut să-şi plângă fiii –, când eroii neamului românesc au scris o pagină de neuitat din istoria ţării noastre. Învăţătoarea satului, Floare Vasil, şi educa­toarea Lavinia Pargea au pregătit un program frumos, cu poezii şi cântece, pe care copiii le-au recitat şi interpretat, aşa cum numai ei ştiu să o facă. Viceprimarul Emeric Szakacs din Ardud, consilieri locali, dar şi medicul din Gerăuşa, fostul deputat Liviu Dragoş, au ţinut şi ei să onoreze cu prezenţa acest eveniment deosebit, depunând, la cimitir şi monument, florile şi coroanele recunoştinţei noastre veşnice.

Ioan Vezentan
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 766֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI