Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Coccidioza rumegătoarelor (Diareea roşie)

- o parazitoză uneori neglijată -

Coccidioza rumegătoarelor, o boală parazitară a tubului digestiv!
Coccidioza rumegătoarelor este o boală parazitară a tubului digestiv, cu o evoluţie destul de gravă, fiind determinată de diferite specii de coccidii, care se manifestă clinic prin diaree, cel mai adesea cu sânge, anemie, deshidratare şi slăbire avansată. Coccidiile (eimeriile) sunt paraziţi care în stadiul vegetativ se dezvoltă în celulele epiteliului tubului digestiv, iar în stadiu de spor (oochist), în mediul extern.

Oochistul, în funcţie de temperatura şi umiditatea din mediu, evoluează şi devine elementul infestant pentru animale. Cel mai afectat este tineretul (viţei şi miei) până la vârsta de 2-3 luni. După aceasta, incidenţa bolii scade sau formele de boală sunt mai uşoare, însă animalele elimină parazitul, îmbolnăvindu-le pe cele tinere.

Sursa de îmbolnăvire

Rezervorul de coccidii îl reprezintă atât animalele bolnave, cât şi cele aparent sănătoase, dar care sunt purtătoare de paraziţi şi elimină oochişti în mediu odată cu fecalele, contaminând solul, apa, furajele, ustensilele de grajd etc.

Contaminarea animalelor se face prin ingerarea oochiştilor odată cu iarba, furajele şi apa, dar şi prin ticul lingerii sau sugerii ombilicului.

Factorii favorizanţi ai coccidiozei sunt igiena deficitară, umiditatea ridicată, carenţele alimentare, aglomerările de animale, loturile neomogene ca vârstă (menţinerea în acelaşi adăpost a tineretului şi a adulţilor).

Şobolanii şi şoareci reprezintă vectori care favorizează transmiterea şi menţinerea bolii.
Simptomele bolii la viţei sunt în funcţie de evoluţia bolii. Astfel, în forma acută, semnul clinic dominant este diareea apoasă, frecvent cu sânge, de culoare roşie sau negricioasă („diareea roşie“ sau „fluxul de sânge“).

Viţeii sunt abătuţi, nu au poftă de mâncare, beau apă multă, au poziţie cifozată, prezintă tenesme (scremete) şi gemete caracterisice. Viţeii se deshidratează, slăbesc foarte mult, devin anemici şi preferă decubitul, iar fecalele hemoragice se scurg involuntar din cauza paraliziei sfincterului anal. În final, apare hipotermia şi animalele mor.

În forma subacută şi cronică, mai frecventă la viţeii de peste 3-4 luni, diareea este permanentă, fără sânge, animalele slăbesc, au întârzieri în creştere şi rămân tarate.
Simptomele bolii la miei

La miei, boala este destul de frecventă, fiind de multe ori neglijat agentul etiologic, în detrimentul altor boli parazitare (helmintoze gastro-intestinale) sau boli infecţioase. Mieii prezintă diaree apoasă, de culoare galben-brună, cu mucus, urât mirositoare şi mai puţin hemoragică decât la viţei. Mieii prezintă tenesme şi gemete caracteristice, se deshidratează, slăbesc, sunt epuizaţi, iar moartea poate să cuprindă chiar jumătate din efectiv.

Diagnosticul în coccidioză se pune prin coroborarea semnelor clinice şi epidemiologice cu rezultatele examenelor de laborator.

Prevenirea apariţiei şi a răspândirii bolilor

Profilaxia bolii se realizează prin evitarea factorilor favorizanţi, prin acţiuni de dezinfecţie a adăposturilor cu DECONTAMINOL, CATIOROM şi PURSEPT. Dezinsecţie se va face cu ROMPARASECT 5% şi ROMPARASECT FORTE, în timp ce pentru deratizare se vor folosi RATITOX F, RATIKILL D şi RODEXIT.

Tratamentul coccidiozei

Tratamentul coccidiozei vizează, pe de o parte, folosirea diferitelor medicamente anticoccidiene precum AMPROLIUM şi SULFADIAROM, iar, pe de altă parte, medicamentele care redresează marile funcţii circulatorie, respiratorie şi digestivă, medicamente precum rehidratante, vitamine, premixuri, tonice generale: PERFUZOL, VITAMINA AD3E, MULTIVITAROM, VITAMINA C, COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL, CAVITROM şi VITAPREMIX BIOMOS.

Dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 22686֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI