Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Coada-şoricelului vindecă 100 de boli

Indiferent că aduc în casă un strop de culoare şi parfum sau că le folosim drept substituent pentru medicamente, putem spune, cu  certitudine că importanţa plantelor în viaţa noastră este una majoră. Folosite încă din Antichitate pentru a suplini lacunele medicinei rudimentare de la aceea vreme, plantele s-au dovedit aproape de fiecare dată a fi mijloace eficiente de tratare sau cel puţin de ameliorare a diferitelor afecţiuni.

O astfel de plantă este şi Achillea milefolium, din Fam. Compositae, cunoscută în limbajul popular, cel mai adesea, drept coada-şoricelului. Este folosită în peste o sută de afecţiuni interne şi tulburări, atât în medicina noastră cât şi în cea europeană.

Unde o găsim

Întâlnită atât în zona de şes, cât şi în zona muntoasă înaltă, coada-şoricelului este o plantă nepretenţioasă,  care poate supravieţui celor mai arzătoare canicule şi celor mai aprige geruri. Singurul lucru de care are nevoie pentru a colora pajiştile cu frunzele verzi şi florile albe este lumina necondiţionată a soarelui. Este aproape incredibil, dar peste această plantă, firavă în aparenţă, au trecut mii de ani. Cel puţin, existenţa ei pe vremea dacilor este certă. Dioscoride, medic militar roman, a consemnat-o în tratatele sale sub denumirea, aproape identică cu cea din zilele noastre, chodela.

Pentru ce o folosim

În Moldova, Transilvania şi nordul Olteniei era folosită pentru a calma durerile, pentru a cicatriza rănile, iar frunzele erau folosite drept bandaj. Pentru tuse se făcea ceai din vârfurile florale, iar în amestec cu cimbru şi muşeţel se folosea împotriva astmului. Peste tot se folosea pentru bolile aparatului digestiv, dureri de stomac şi colici intestinali. Pentru bolnavii de ulcer erau fierte frunzele de la baza plantei, până când scădea jumătate din apa pusă la fiert, după care se bea câte o ceaşcă înainte de fiecare masă importantă.

Remediu împoriva hepatitei

Cele mai importante aspecte cu privire la această plantă medicinală sunt legate nu neapărat de întrebuinţarea ei de către oamenii simpli ai satului, ci mai ales de contribuţia ei majoră în găsirea unor leacuri împotriva unor boli grave precum hepatita.

În urma unor studii efectuate de cercetătorii japonezi pe animalele de laborator s-a stabilit că, dintre animalele intoxicate cu substanţe ce produc hepatita mortala şi care au fost tratate cu suc proaspăt extras din coada-şoricelului, au supravieţuit jumătate dintre ele. Explicaţia acestui lucru este că la organele tratate cu acest suc modificările structurale ale ficatului sunt mai puţine, celulele nu mai dezvoltă malformaţii, iar posibilitatea de a apărea ciroza scade considerabil.

O echipă de cercetători din Viena a argumentat prin testele ei medicale că în dischineziile biliare principiile active din coada-şoricelului au efecte coleretice puternice, favorizând evacuarea bilei. Înainte de fi descoperite efectele terapeutice ale acestei plante, liderul în tratarea afecţiunii mai sus menţionate era anghinarea.

În nordul ţării, toamna oamenii obişnuiesc să fiarbă florile acestei plante şi să bea fiertura pentru a se proteja de răceli şi boli de plămâni. Eficienţa metodei folosite în acest caz a fost dovedită de un studiu făcut în India, care susţine că achileina, o substanţă secretată de florile sale, creşte imunitatea membranei celulare, care va deveni mai puţin permeabilă pentru viruşi şi bacterii.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 962



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI