Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Clădirile seculare ale pădurarilor

Pe raza Direcției Silvice Suceava, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, există mai multe clădiri seculare, în care își desfășoară activitatea ocoale silvice. Dintre acestea menționăm Crucea, care are peste 100 de ani. La fel, Candreni, Cârlibaba, Iacobeni, Breaza, Vama, Moldovița și multe altele, construite pe vremea când Bucovina era ocupată de austrieci.

Istoricul locaţiilor

„Toate construcțiile vechi au avut același tipic, cu camere oficiale la etaj, locuința șefului de ocol și alte dependințe specifice acelor vremuri“, a declarat Valerian Solovăstru, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, fost director la Direcția Silvică Suceava, pentru Lumea Satului“.

Cele mai multe au fost deja modernizate. Însă acest proces a dus, în unele cazuri, la pierderea farmecului de altădată și chiar a unor elemente tehnice inedite. Un astfel de caz l-am întâlnit la Pojorâta.

„În locul în care se află acum Ocolul Silvic Pojorâta a fost inițial o turnătorie a Baronului Mantz care deținea, pe atunci, toate minele din zonă. Aici se obțineau metale rare. Ulterior, întreaga sa avere a fost vândută, iar clădirea a fost dată, spre administrare, Fondului Bisericesc. Din 1892 a devenit, necontenit, sediu de ocol silvic, a afirmat Solovăstru.

Domnia sa ne-a povestit că, pe atunci, cuptoarele funcționau cu lemne din pădure. Întreaga construcție a fost făcută numai din piatră, cu un sistem ingenios de încălzire. Turnătoria era amplasată în partea inferioară a clădirii. Pereții, groși de 80 cm, erau prevăzuți cu canale interioare, care preluau fumul fierbinte provenit de la cuptoare.

„Întreg sistemul a fost distrus atunci când s-au făcut renovări, pentru că muncitorii nu au înțeles rolul canalelor și le-au astupat“, a precizat directorul general.
Renovarea, ca prostie

Într-adevăr, interiorul clădirii nu mai amintește nimic de anii 1800. Doar la subsol există două încăperi cu aspect de hrubă, unde încă se mai văd pietrele vechilor pereți.

Menționăm că Ocolul Silvic Pojorâta aparține de Direcția Silvică Suceava, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

Ca peste tot în Bucovina, peisajul este mirific. Însă, atenție! În zonă sunt vipere. Culegătorii de fructe și silvicultorii se echipează cu mănuşi şi cizme de cauciuc, pentru a fi protejaţi de eventualele muşcături ale acestor șerpi veninoși.

Principalele căi de acces sunt drumul european Suceava – Bistrița și calea ferată Suceava – Ilva Mică.

Traian DOBRE
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 722֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI