Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cinste mâinilor care aduc în casă fascinaţia Bradului de Crăciun

Se apropie seara ajunului de Crăciun. Parfumul curat al cetinii ce va împrospăta toată casa, are puterea de a-mi trezi dulcea amintire a primului meu brad împodobit.

Mică fiind, eram fascinată de globurile strălucitoare şi multitudinea de nuanţe în care era colorată beteala. Îmi amintesc cum am prins fiecare globuleţ pe cetinile bradului, iar, la final, imaginea lui a fost feerică. O pleiadă de culori vii în care se oglindea toată emoţia copilăriei. Astăzi, la atâta vreme de la această întâmplare, mă gândesc cu recunoştinţă la oamenii care au făcut posibilă naşterea poveştii minunatului brad de Crăciun.

Domnul Vasile Stevoiu, directorul societăţii Rom Handcraft, este unul dintre aceşti oameni.

O afacere cu tradiţie

Dincolo de frumuseţea bradului împodobit se află însă o afacere prosperă, bazată pe cutezanţă, muncă şi talent artistic.

Deşi mulţi dintre noi am fi înclinaţi să credem că această activitate este oarecum neconvenţională, potrivit domnului Stevoiu, în România producţia de globuri pentru bradul de Crăciun este tradiţională, mai ales în zona Curţii de Argeş. Ideea dezvoltării unei astfel de afaceri nu a fost întâmplătoare.

Domnul Stevoiu a ocupat funcţia de director general al unei foste cooperative care desfăşura şi o astfel de activitate. În 2004, domnia sa alături de alţi parteneri avea să pună în funcţiune una dintre puţinele unităţi producătoare de globuri din România. Cerinţele calitative impuse de piaţa europeană l-au determinat ca în ultimele luni ale acestui an să opteze pentru deţinerea integrală a fabricii, lucru care s-a şi împlinit. Astfel, a reuşit să realizeze un proiect în care experienţa şi tradiţia să se împle­tească armonios.

Despre demararea acestei afaceri domnul Stevoiu ne-a spus că suma necesară pentru concretizarea şi susţinerea ei pe piaţă depăşeşte 30.000 de euro. Am fi înclinaţi să credem că nu este foarte mult, dar dacă ţinem seama de faptul că resursele materiale folosite au fost personale, atunci lucrurile se schimbă. Fabrica de globuri şi-a dovedit însă rentabilitatea economică.

Arta de a crea ornamente

Procesul de obţinere a globurilor este unul migălos, care presupune talent şi multă răbdare. Ornamentele create de oamenii de aici sunt făcute manual, iar pentru că se pune mare preţ pe calitate, materia primă folosită este sticla importată din Germania. Aceasta este modelată în diferite forme şi curăţată. Urmează apoi partea cea mai frumoasă, care aduce în casa noastră strălucirea stropilor de magie. Cu multă atenţie şi inventivitate, globul este colorat şi pictat. La final, efectul este deplin, iar ornamentul este gata să fie ambalat. Pentru comenzile speciale, globurile pot fi chiar şi personalizate.

La sfârşitul unei săptămâni de muncă pot fi realizate 10.000 de globuri, iar la sfârşitul unei luni aproximativ 50.000 de ornamente.

Producerea globurilor nu presupune o activitate sezonieră, ci din contră aici se munceşte tot anul.

Un amănunt important este că pe piaţa internă a decoraţiunilor ornamentale numărul concurenţilor este foarte mic, la nivel de ţară existând doar câteva fabrici profilate pe acest segment. Cu toate acestea, aici îşi desface produsele un competitor redutabil: China, o ţară ale cărei produse nu se ridică la parametrii calitativi înalţi atinşi de Rom Handcraft. Dovadă este faptul că o parte a producţiei de globuri pleacă spre Germania.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 987֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI