Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Chinezii, interesaţi de irigaţiile din România

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, anticipează că guvernul chinez ar putea fi partener în două dintre proiectele pariuri ale mandatului său: canalul Dunăre-Bucureşti şi canalul Siret-Bărăgan. În cadrul Conferinţei „Irigatul şi piaţa – componente fundamentale ale progresului agriculturii”, organizată la Brăila de Asociaţia Producătorilor Agricoli şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă, ministrul agriculturii Valeriu Tabără a declarat că vizează un parteneriat public-privat pentru cele două obiective de interes strategic pentru România: canalul Dunăre-Bucureşti şi Canalul Siret-Bărăgan.

„Eu am impresia că într-o astfel de problemă, inclusiv guvernul chinez şi oameni de afaceri din China ar putea să vină. Canalul Siret-Bărăgan reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori care ar putea să influenţeze zona de producţie agricolă din estul ţării. Aceasta poate determina o reducere cu până la 70% a costurilor apei, precum şi o diminuare semnificativă a costurilor pentru energie. Mă interesează extrem de mult acest proiect pentru că de aici putem duce sistemul de irigaţii la peste 500.000 ha. Dar preocuparea noastră în acest moment vizează un pachet de măsuri privind relaţia cu agromediul, pentru a duce problema irigaţiilor pe zona schimbărilor climatice“, a precizat Valeriu Tabără. În acelaşi context, ministrul agriculturii a vorbit fermierilor despre negocierile cu reprezentanţii Ministerului Economiei vizând costul energiei electrice şi modul de furnizare acesteia, precum şi despre componenta de irigaţii a Măsurii 125, pentru care vor fi alocate peste 80 milioane de euro.

„Bătălia mare în perioada imediat următoare este să găsim acele forme şi acele măsuri care să ne poată ajuta să susţinem irigaţiile, mai ales că ele au anumite particularităţi legate de costul energiei, de locul unde este sursa de apă, precum şi de funcţionalitatea sistemului“ – Valeriu Tabără.

Invitaţi de marcă

Printre participanţii la conferinţa APA de la Brăila, ale cărei lucrări au fost mediate de vicepreşedintele Marcel Cucu, s-au numărat şi doi dintre specialiştii de anvergură ai agriculturii autohtone, academi­cianul Cristian Hera şi ing. Lucian Buzdugan, director general al SC TCE 3 Brazi, care au subliniat faptul că apa este un element esenţial în valorificarea potenţialului de fertilitate pe care îl au pământurile româneşti.

Ce vor fermierii?

Profitând de prezenţa la eveniment a ministrului Valeriu Tabără, participanţii la conferinţă au lansat o serie de propuneri. Iată câteva dintre acestea:

- Legumicultorii solicită subven­ţionarea apei la irigat şi clarificarea situaţiei folosirii forţei de muncă sezoniere. Ei au temerea că odată cu noul cod al muncii o să se trezească cu toţii cu dosare penale.

- Tariful apei de irigat la treapta a IV-a este mult mai mare decât la treapta I. Fermierii defavorizaţi doresc egalizarea tarifelor întrucât înfiinţarea culturilor s-a făcut cu aceleaşi costuri.

Camelia MOISE
LUMEA SATULUI NR.6, 16-31 MARTIE 2011

Vizualizari: 905



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI