Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ceaiul, sănătate la plic

Ceaiul este a doua băutură consumată în lume, după apă. Fiind bogat în antioxidanţi, poate scădea riscul de boli cardiace şi chiar de cancer. „Mai bine trei zile fără mâncare, decât o zi fără ceai!“ zice un proverb chinezesc. Atenţie însă, consumat în timpul mesei, ceaiul scade absorbţia fierului din alimente!

Verde, negru sau alb
Ceaiul verde şi cel negru, deşi au arome total diferite, de fapt provin din aceeaşi plantă. Diferenţele apar în timpul prelucrării.
Ceaiul negru este indicat în toate dietele, ajutând la menţinerea greutăţii corporale şi la echilibrarea fluidelor în organism. În plus, inhibă dezvoltarea celulelor nocive. Cercetări recente au demonstrat că în compoziţia ceaiului negru intră două substanţe – teaflavina şi tearubigina – care se comportă asemănător cu insulina, controlând nivelul glicemiei.
Ceaiul verde face, de asemenea, „miracole“.

Arterele coronariene devin mai rezistente la variaţiile presiunii sângelui, scade riscul instalării cancerului de colon, esofag, pancreas şi stomac. Ceaiul verde stimulează metabolismul, reduce valorile tensionale mari şi glicemia, protejează ficatul împotriva substanţelor toxice, stimulează funcţiile sistemului imunitar şi întârzie îmbătrânirea prematură a tenului.

Ceaiul alb a devenit popular de curând. Este cules manual, primăvara devreme, şi se prepară numai din mugurii plantei. Pentru a preveni oxidarea, frunzele sunt supuse mai întâi unui tratament cu aburi, apoi uscate rapid. Este considerat o delicatesă, o băutură a aristocraţilor. Are o aromă uşor condimentată, foarte fină şi parfumată, iar infuzia rezultată este deschisă la culoare, până la galben-auriu. Ceaiul alb îmbunătăţeşte funcţia imunitară a celulelor pielii şi are efect antibacterian. Consumat în exces, poate determina inflamarea mucoasei gastrice.

Ceaiurile pot fi şi periculoase

La prima vedere suntem tentaţi să credem că ceaiurile nu au cum să fie altfel decât naturale şi sănătoase. Nimic mai fals! Multe dintre plantele din care sunt produse ceaiurile convenţionale provin din zone poluate sau au fost tratate cu insecticide, ierbicide şi îngrăşăminte chimice. De multe ori nu se respectă condiţiile de recoltare şi de uscare naturală, plantele fiind astfel degradate, iar concentraţia de substanţe bioactive din acestea, mult diminuată. De asemenea, sunt producători care adaugă arome sau coloranţi.

Este de preferat să nu consumaţi ceai verde sau negru cu două ore înainte de culcare. Consumul acestuia nu este recomandat femeilor însărcinate, şi nici celor care alăptează!

Sănătate din producţia proprie

Vă propunem să aruncaţi un ochi în grădină. Cu siguranţă veţi găsi câteva variante de ceaiuri sănătoase la îndemână.

Ceaiul de soc este unul dintre cele mai recomandate pentru slăbit, întrucât elimină toxinele din organism, fiind diuretic şi într-o mică măsură laxativ. Se prepară prin infuzie, turnând un litru de apă clocotită peste şase linguri de flori uscate şi lăsând acoperit 10-15 minute.
Ceaiul de coada-calului ajută organismul să elimine toxinele din sânge, având în acelaşi timp şi o acţiune antimicrobiană. Ceaiul se prepară din planta uscată, cam cinci linguriţe la un litru de apă.

Ceaiul de urzică elimină apa acumulată în exces în organism. Se poate prepara sub forma unei infuzii din cinci linguriţe de frunze uscate la un litru de apă fiartă. Ceaiul de urzică este bogat în vitamine şi calciu. Este de preferat a fi consumat dimineaţa şi după masa de prânz.  

Ceaiul de păpădie este depurativ, sudorific şi diuretic. Se prepară din planta uscată, două linguriţe la o cană de apă fierbinte.

Muşeţelul are efect antiinflamator, stimulează secreţia sucurilor gastrointestinale. Consumul de ceai de muşeţel este recomandat celor care au gastrită, ulcer, enterite, crampe digestive, colite, flatulenţă. Folosită extern, infuzia concentrată de muşeţel face minuni în tratarea aftelor, stomatitelor, eczemelor, rănilor, hemoroizilor, dar şi în cazul tenului înroşit sau iritat.

Ceaiul de tei uşurează durerile de cap cauzate de stres, reduce tensiunea nervoasă şi ajută la somn. De asemenea, scade febra cauzată de răceală şi gripă.
Ceaiul de mentă are efect antiseptic, detoxifiant hepatic, analgezic, tonic şi revigorant. Consumul acestuia este recomandat în caz de indigestie, diaree, colici şi spasme gastrointestinale sau în cazul stărilor de greaţă. Ceaiul de mentă este ideal şi după o masă copioasă, pentru că ajută la digestie.

Pe lângă proprietăţile curative, ceaiurile sunt perfecte pentru a înlocui consumul de cafea sau sucuri. Consumat rece sau cald, cu miere şi lămâie sau lapte, ceaiul e potrivit în orice anotimp. Alegerea este doar o chestiune de gust.

Irina Truţescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 3450֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI