Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ce vor văcarii din Asociaţia Holstein-Ro?

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a participat în luna decembrie la o întâlnire a crescătorilor de vaci membri ai Asociaţiei Holstein-Ro. Aceştia i-au cerut ministrului susţinerea investiţiilor pentru „ameliorare şi calitate“, acordarea subvenţiilor pe baza „anumitor criterii“, sprijin pentru eradicarea rinotraheitei infecţioase bovine (IBR), dar şi orientarea micilor fermieri spre creşterea vacilor de carne, mult mai rentabile în cazul lor. Aceasta din urmă i-ar ajuta, pe de-o parte, să câştige şi ceva bani în plus, iar pe de altă parte, ar duce la rezolvarea problemei laptelui neconform din România.

Prea multe ferme mici

Crescătorii din asociaţie s-au plâns şi de faptul că termenul de prelucrare a laptelui neconform a tot fost prelungit, ceea ce îngreunează activitatea crescătorilor adevăraţi care au investit în sector. Nu de alta, dar de acest lucru profită procesatorii mai ales în perioadele de vârf, când iau lapte la preţuri mici de la crescătorii cu câteva vaci şi îi refuză pe cei care au lapte conform. Membrii asociaţiei susţin că o posibilă rezolvare a situaţiei ar putea fi orientarea micilor producători spre creşterea vacilor de carne, mai rentabile oricum, iar aceştia nici n-ar mai constitui o concurenţă neloială pentru firmele mari.

„România este unică şi total atipică pentru că există o concentrare într-o parte şi o mare disipare în cealaltă. La momentul actual, 93-94% din cei care produc lapte au ferme de 3-5 capete şi dau în jur de 50-60% din laptele românesc, iar restul de 6-7% produc diferenţa de 40-50%. Procesatorii, cunoscând acest aspect, în momentul în care vine primăvara, când începe să producă vaca mai mult lapte, se îndreaptă spre cei mici, cu lapte neconform pentru că le dau un preţ mai mic, să zicem circa 80 de bani pe litru, decât celor care produc lapte conform. Iarna, când nu există lapte, sunt în stare să vină târâş la cei mari să ia lapte conform cu 1,5 lei“, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro, Costel Caraş.

Acesta mai susţine că, în mod normal, la performanţa europeană de azi, cota de lapte ar trebui să fie obţinută de la 500.000 - 600.000 de vaci, în timp ce noi avem 1,7 milioane de vaci de lapte. Potrivit datelor oficiale, în anul de producţie încheiat la 1 aprilie 2010, în România livrările de lapte se ridicau la 928.930 de tone, la care se adăugau vânzări directe de 964.000 de tone, dintr-un total de 3,4 milioane de tone, cota negociată cu Uniunea Europeană.

Ce facem cu genetica?

O altă problemă cu care se confruntă crescătorii este şi faptul că nu pot obţine certificat de origine în România pentru a vinde animalele la export. Aceeaşi problemă este şi când vine vorba de materialul seminal, unde există în stoc doze de circa 10.000 de tone. Iar necazul este cu atât mai mare cu cât chiar există cerere pe piaţă. Numai turcii au cerut cerut circa 500 de juninci, iar cerere de animale vii există şi din partea ruşilor, a precizat unul dintre crescătorii prezenţi la Adunarea generală a Asociaţiei Holstein-Ro. Membrii asociaţiei au mai cerut ministrului ca sprijinul acordat fermierilor pentru creşterea animalelor să se facă pe baza unor criterii mai drastice.

Ioana GUŢE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 1, 1-15 IANUARIE 2012

Vizualizari: 1381


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI