Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ce vor crescătorii de taurine din Moldoviţa?

Conştienţi de impactul actualei crize economice asupra agriculturii, reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc“ Moldoviţa, judeţul Suceava, au elaborat un set de propuneri a căror materializare, în opinia lor, ar asigura depăşirea impasului în care se află zootehnia românească în momentul de faţă. Este vorba de:

- Prelungirea termenelor prin care fermierii pot depune cererile, respectiv dosarele pentru accesarea fondurilor nerambursabile de la UE, în special la Măsurile 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă“, precum şi la Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole“. Propunerea este motivată de faptul că unii fermieri nu au cunoscut la timp aceste oportunităţi.

- Simplificarea procedurilor prin care fermierii pot accesa fonduri băneşti nerambursabile de la Uniunea Europeană sau chiar prin cofinanţări de la Bugetul de Stat.

Ghişeul unic

La nivelul Direcţiei generale pentru agricultură sau, după caz, la Oficiul de consultanţă agricolă să se instituie un ghişeu unic la care fermierul la prima deplasare să poată depune la un loc toate actele necesare ce ţin de accesarea fondurilor structurale.

- Subvenţiile, aşa cum sunt în cuantumul stabilit pentru 2009, să fie virate de către APIA direct în contul fermierului, în cel mult 30 până la 45 de zile de la constatarea eligibilităţii cererilor.

- Având în vedere că la nivel judeţean funcţionează trei structuri în subordinea Ministerului Agriculturii, respectiv Direcţia generală agricolă, Oficiul de consultanţă şi APIA, motivat şi de faptul că aproape 90% din terenurile agricole sunt în domeniu privat, considerăm că ar fi necesar ca specialiştii organismelor respective să fie repartizaţi pe localităţi pentru a sprijini absorbţia fondurilor europene.

- Să fie modificată Legea nr. 215/2001 privind Administraţia locală, în sensul ca Secţiunea a 2-a privind atribuţiile consiliului local să stabilească expres sprijinirea dezvoltării agriculturii şi a structurilor agricole asociative.

- Să se continue activitatea de informare a fermierilor de la sate prin toate mijloacele posibile.

- Cererile pentru subvenţii şi toate actele adiacente pentru banii pe care îi primesc fermierii pentru schema plăţi-teren să se realizeze la nivel de comună, în special pentru localităţile mai îndepărtate de centrele locale APIA.

Precizăm că instituţia prefectului judeţului Suceava a emis o circulară prin care solicită primarilor de comune să acorde sprijin şi logistică necesare specialiştilor agricoli, fără a mai fi nevoie de deplasarea a mii de oameni la sediile centrelor locale, care presupune cheltuieli şi eforturi mari din partea fermierilor.

Alexandru CRĂIUŢ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc“
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2009

Vizualizari: 767



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI