Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ce soiuri cultivăm

Recomandările specialiştilor de la INCDA-FUNDULEA

Programul de ameliorare a grâului de la INCDA Fundulea a permis lansarea în ultimii ani a unor soiuri noi, care s-au dovedit competitive pe plan internaţional, prezentând avantaje verificate faţă de soiurile anterioare. Este util ca acestea să fie cunoscute, deoarece datele experimentale şi rezultatele din fermele care le-au cultivat deja sugerează că ele pot înlocui cu succes unele soiuri precum Dropia şi Flamura 85, bine-cunoscute şi apreciate de cultivatori.

Cultivaţi cu încredere şi soiurile noi

La grâul comun, pe baza datelor obţinute în testările multianuale din unităţile de cercetare pot fi recomandate următoarele soiuri noi create la INCDA Fundulea:

- Soiul Boema 1, înregistrat în anul 2000, a avut o extindere rapidă în producţie, fiind în prezent cultivat pe o suprafaţă similară cu cea a soiului Dropia. Este puţin mai precoce decât soiul Dropia şi s-a dovedit destul de rezistent la secetă, arşiţă, iernare şi cădere.
S-a dovedit destul de rezistent şi la rasele actuale ale principalelor boli foliare.
Este recomandat pentru cultură în zona de câmpie şi colinară din sudul ţării, Dobrogea, Moldova şi în vestul ţării.

- Soiul Delabrad 2 este un soi semiprecoce, cu talia plantelor uşor mai scundă decât a soiului Dropia. Are rezistenţă bună la iernare şi cădere, rezistenţă bună la rugina galbenă şi mijlocie, la rugina brună şi făinare. S-a evidenţiat prin faptul că a realizat, în aceleaşi condiţii de cultură cu alte soiuri, un conţinut de proteine şi gluten uşor superior acestora, iar calitatea de panificaţie este foarte bună. Potenţialul mediu de producţie este superior soiurilor Flamura 85 şi Dropia cu 5-8%. Fiind mai puţin precoce, a fost recomandat să fie cultivat mai ales în vestul ţării şi Transilvania, dar a dat rezultate superioare soiurilor martor şi în zona de câmpie din sudul ţării.

- Soiul Faur F este un soi semiprecoce, cu talia plantei uşor mai scurtă decât a soiurilor martor Dropia şi Flamura 85. A dovedit o rezistenţă bună la cădere şi iernare şi este mai rezistent la făinare, rugină brună, rugină galbenă, septorioză şi fuzarioză decât soiul martor Flamura 85.

Se caracterizează prin calitate bună de panificaţie, glutenul fiind tare, indicele de sedimentare asemănător soiurilor Dropia şi Flamura 85, iar conţinutul de proteine şi volumul pâinii, în medie asemănătoare soiului Flamura 85. A realizat sporuri medii de producţie, 7-8% faţă de soiurile martor Dropia şi Flamura 85. Deşi este mai puţin precoce datorită bunei rezistenţe la secetă, bazată pe o capacitate de reglare osmotică ridicată, soiul Faur F poate fi cultivat cu rezultate bune în toată ţara, dar mai ales în Transilvania, vestul şi sudul ţării.

- Soiul Glosa a fost înregistrat în anul 2005 şi a fost repede adoptat de cultivatori, extinzându-se rapid până la a se clasa, în prezent, pe locul 3, după Dropia şi Boema 1, ca pondere din suprafaţa de grâu cultivată în România. A dovedit o largă adaptabilitate, fiind deja înregistrat şi cultivat cu succes în Ungaria (sub numele de Khungloria) şi evidenţiindu-se cu rezultate bune în Turcia, Republica Moldova şi Bulgaria.

Este mai precoce la înspicare, în medie cu 2 zile faţă de soiurile Flamura 85 şi Dropia, dar are o bună rezistenţă la iernare. În iarna 2002/2003 a înregistrat pierderi de plante mai mici decât soiurile martor. Este rezistent la atacul de făinare, mijlociu de sensibil la rugină brună şi mijlociu de rezistent la rugină galbenă, septorioză şi fuzarioză. Nivelul de rezistenţă la încolţirea în spic este superior soiurilor anterioare.

În medie, pe trei ani de experimentare în staţiuni din sudul ţării a depăşit cu 13% producţia soiului martor Flamura 85, datorită capacităţii sale de o forma lanuri mai dese. Se caracterizează prin gluten tare, având indici calitativi asemănători soiurilor Dropia şi Flamura 85.  Soiul Glosa a început deja să se extindă aproape în toate zonele de cultură a grâului din ţara noastră, cu excepţia Transilvaniei.

- Soiul Gruia a fost înregistrat în anul 2005. Este mai precoce la înspicare, în medie cu 1-2 zile faţă de soiurile Flamura 85 şi Dropia. Datorită în special taliei mai scurte decât a soiurilor martor, este foarte rezistent la cădere.

Ultima realizare

- Soiul Izvor a fost înregistrat în anul 2009, în special pe baza rezultatelor bune pe care le-a dat în condiţii de secetă, testele fiziologice evidenţiind o capacitate de reglare osmotică mai ridicată. Este precoce, înspicând cu o zi înaintea soiului Dropia. Are rezistenţă bună la cădere şi iernare, fiiind asemănător soiului Dropia.

În experimentările multianuale, a depăşit soiurile martor Dropia, Flamura 85 cu 6-9%, sporul de producţie fiind mai mare în condiţii de secetă. Este recomandat a se extinde în zona de câmpie din sudul ţării, Dobrogea şi Moldova, mai ales în zonele mai frecvent expuse riscului unor secete prelungite.

Dacă vreţi să obţineţi recolte mari ascultaţi de sfaturile cercetătorilor

Obţinerea unor recolte mari, stabile şi rentabile economic este posibilă numai dacă aplicăm corect toate verigile tehnologice (amplasarea culturii, aplicarea îngrăşămintelor, lucrările solului, sămânţa şi semănatul, soiul cultivat, densitatea optimă, epoca de semănat, combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor şi irigarea).

Dr. ing. Elena PARTAL, INCDA Fundulea
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 1581֩ Comentarii

 
֠ 1.     maneanuvarvaramagdalena -- (8-November-2009 )
revista trebuie citita de cei de la sat, dar si de cei care au tangenta cu lumea satului,cei care studiaza agricultura din perspectiva istorica. succes, continuati

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI