Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ce mai faceţi, domnule... NICOLAE VASILESCU?

– Cum vă simţiţi ca pensionar, domnule Nicolae Vasilescu?
În loc de răspuns, profesorul îmi oferă o carte scrisă de domnia sa cu un titlu deosebit de interesant şi atractiv „Amintiri... Amintiri... universitar între două lumi nestatornice“.
Din obişnuinţă am răsfoit cartea şi m-am oprit la „Cuvânt înainte“, care răspundea la întrebarea pusă de mine. Redau câteva fragmente:

„...După ceva timp de la ieşirea la pensie m-am gândit că un pensionar nu are voie să fie pensionar. Adică un om care aparţine doar trecutului. De aceea mi-am spus că, alături de acele activităţi didactice care mi-au rămas de îndeplinit şi după pensionare, să continui să scriu, dar să scriu despre mine, să văd dacă am ce scrie. Voi scrie plecând de la ideea că, dacă nu o fac acum, nu se ştie dacă o pot scrie mâine.“
Şi a fost o reuşită.

Dar să facem cunoştinţă cu autorul acestor rânduri.
S-a născut la 17 februarie 1926 în satul Bălăneşti, comuna Cozieni, judeţul Buzău.
A terminat Facultatea de Agronomie din Iaşi în anul 1949. Este doctor în agronomie, iar în 1973 a obţinut titlul de doctor docent în ştiinţe.

Este profesor universitar din anul 1970 la Facultatea de Agronomie Iaşi la disciplina Organizarea şi conducerea întreprinderilor agricole, trecând toate treptele profesionale.

A primit Premiul II al Ministerului Învăţământului pentru cercetare ştiinţifică în domeniul agrosilvic, pe anul 1960.

Din 1975 este conducător ştiinţific de doctorat la specialitatea „Organizarea întreprinderilor agricole“, în prezent „Management şi marketing în agricultură“.

Şi după pensionare, survenită în 1996, activitatea prof. N. Vasilescu este deosebit de rodnică:
Este profesor consultant la Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi - cursuri de aprofundare, specialitatea Manager agricol; conducător ştiinţific de doctorat la specialitatea „Management şi marketing în agricultură“.

Nici activitatea ştiinţifică nu este neglijată: a continuat studierea şi cercetarea diferitelor probleme cu caracter tehnico-economic, cum sunt: probleme privind economia şi organizarea unităţilor agricole din zonele montane şi premontane din Moldova, probleme privind optimi­zarea proceselor de pro­ducţie din unităţile agricole, probleme privind economia şi orga­ni­zarea producţiei agricole, pro­bleme de istoria agriculturii, lucrări cu caracter didactic. Este membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă.

Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 724֩ Comentarii

 
֠ 1.     Stefan -- (3-May-2016 )
Buna ziua, Dl. Profesor Vasilescu s-a stins din viata acum doua zile. D-zeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI