Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ce mai faceţi, domnule... Avram D. TUDOSIE?

Trebuie să recunosc că în zona Huşi punctul de atracţie pentru mine este Grupul Şcolar Agricol „D. Cantemir“, acum Colegiul Naţional Agricol, care se confundă cu numele profesorului dr. ing. Avram D. Tudosie. Un om cu calităţi de excepţie, devenind un brand nu numai la Şcoala Viticolă din Huşi, unde a fost mulţi ani director, ci şi pentru celelalte licee de specialitate din ţara noastră. Cele 30 de promoţii de la Huşi, după alte 3 la Iveşti şi 5 la Odobeşti, cărora le-a predat viticultura şi oenologia, vorbesc despre el cu veneraţia ce i se cuvine.

Aici, Avram Tudosie a adunat vinuri specifice podgoriei Huşi din toate podgoriile reprezentative ale ţării. Tudosie s-a dovedit a fi nu numai un profesionist desăvârşit, dar şi un talent literar. Mărturie în acest sens este şi aprecierea acad. Constantin Ciopraga, consemnată în „Cartea de aur“ a vinotecii: „Artiştii în criză de imaginaţie, îndrăgostiţii fără speranţă... să vină la Huşi, unde vraciul Avram D. Tudosie le va lua necazul cu paharul şi cu harul.“

Primul muzeu vitivinicol
O altă realizare a lui Tudosie este iniţierea, în 1966, şi înfăptuirea în anii ‘70 a unui muzeu vitivinicol al Huşilor, al Moldovei şi chiar al României, socotit cu adevărat un aşezământ în care sunt concentrate munca, priceperea, meşteşugul tradiţional şi dragostea podgorenilor de pe aceste meleaguri, ca şi cele peste 500 de obiecte preţioase prin valoarea intrinsecă.
Multe personalităţi române şi străine şi-au exprimat în Cartea de aur a şcolii admiraţia pentru Muzeul viticol şi „Vinoteca Liceului”, fondată în 1909.

Profesorul nepereche din Huşi
Renumitul scriitor şi degustător Păstorel Teodoreanu, consultând şi alte documente şi lucrări de specialitate din marile ţări viticole, a compus (cum susţine C. Hogaş), chiar în vinoteca Şcolii de viticultură „D. Cantemir“ din Huşi, un „crez“ al vinotecilor şi degustărilor (scris în 1927 şi publicat în 1928) strict ştiinţific, pe care şcoala l-a „imprimat“ cu litere arhaice în piatra de pe pereţii vinotecii.

Dar să-l cunoaştem mai îndeaproape pe Avram D. Tudosie. S-a născut la 14 martie 1931 în satul Cermegeşti, comuna Lădeşti, judeţul Vâlcea. A absolvit Facultatea de Horticultură din Bucureşti. În 1964 se transferă la Şcoala Viticolă din Huşi, predând la peste 30 de promoţii de elevi disciplinele viticultură şi oenologie. A muncit în această şcoală până la pensionare, în diferite funcţii, în primul rând ca director.

Prof. dr. ing. Avram Tudosie, având aceste calităţi, devine rapid una dintre vocile cele mai importante din învăţământul preuniversitar de specialitate şi nu numai. Autor prolific, a cărui biografie se ridică la peste 300 de articole şi vreo 15 – 20 de cărţi, scrise singur sau în colaborare, Avram D. Tudosie se numără printre puţinii viticultori din ţară care şi-au canalizat activitatea publicistică cu acelaşi profesionalism atât în ştiinţă, cât şi în literatură.

Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 1544



֩ Comentarii

 
֠ 1.     george budacea -- (2-May-2010 )
Avram D Tudosie este un caracter unic prin cele ce face ( specialist in viticultura si oenologie, pedagog, eseist si cercetator in domeniul in care s-a pregatit intreaga viata).Il cunosc pe profesorul Tudosie din l964 cand a venit la Husi cu o masina de carti si alta cu material de studiu. Elev in anul terminal fiind m-am alaturat noului venit cercetarilor sale dupa puterea si capacitatea mea, mentinand o permanenta legatura profesionala si umana. A format sute de specialisti care fac cinste profesiei domeniului numarand-u-ma cu mandrie ca fost elev al domniei sale.

֠ 2.     George Budacea -- (15-March-2011 )
Astazi 14 martie 2011, distinsul Om, profesorul dr.ing. Avram D. Tudosie prinde in buchetul vietii cel de-al 8o - lea trandafir.Sa ne alaturam celor care l-au cunoscut (fosti elevi, si colegi) si sa-l imbratisam punandu-i in brate mari buchete ale recunostintei, dragostei, respectului si onoarei pe care i le datoram. La multi ani !stimate domnule profesor, si va rugam sa ne iertati ca ne adresam domniei voastre atat de rar. Fie ca deceniile care urmeaza sa fie mai rodnice in infatisari, dialoguri si colaborari pe linie literar-profesionale. LA MULTI ANI !

֠ 3.     v irimia -- (28-August-2011 )
Raman surprins ca sunt asa putine comentarii adresate bunului nostru profesor ADT. Personal nu am urmat invatamintele celui ce mi-a fost mai mult decat un profesor timp de 2 ani, dar mi-au fost de bun augur. VA MULTUMESC, D-LE PROF DR ING AVRAM D TUDOSIE !

֠ 4.     George Budacea -- (14-March-2012 )
Astazi, profesorul EMERIT,dr. ing. Avram D. Tudosie implineste respectabila varsta de 81 de ani. Din acesti binecuvantati ani, peste 55 i-a inchinat stiintelor hortiviticole, Mariei Sale Vinul. Cartile sale sunt o elocventa pasiune pentru meseria nobila pe care si-a insusit-o si impartasita fiilor sai duhovnicestii ( peste 3o de serii de absolventi ) la Scolile din Odobesti si Husi. La multi si fericiti ani, domnule profesor !

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI