Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cât de periculoasă este înţepătura muştelor

În anotimpul călduros sunt prezente tot felul de insecte, de exemplu cele care se hrănesc cu sânge, numite hematofage, şi care constituie gazde şi vectori pentru transmiterea multor paraziţi la animale. Una dintre bolile parazitare specifice lunilor de vară  este PARAFILARIOZA şi este cauzată de nişte viermi rotunzi inoculaţi cabalinelor de către insecte-muscide în timpul hrănirii acestora cu sânge. Aceştia se numesc filarii, au corpul filiform, egal calibrat, de culoare albicioasă.

Contaminarea cailor

Se face, în special, la păşune, când animalele sunt înţepate de insecte hematofage, care inoculează larve (microfilarii) în pielea animalului. Aceste larve evoluează până la stadiul de adult. Paraziţii adulţi se dezvoltă în ţesutul conjunctiv subcutanat la cabaline. Femela parazitului se înşurubează în grosimea pielii animalului, pe care o perforează lăsând să curgă o cantitate de sânge, apoi depune ouă care se transformă în larve.

Picăturile de sânge vor atrage insectele, ca de exemplu Musca domestică. Aceasta ingerează, odată cu sângele, şi larvele parazitului. Astfel, ele vor fi transmise printr-o nouă înţepătură altor cabaline. Aşadar, sursele de paraziţi sunt pe de o parte animalele bolnave care sunt gazde definitive pentru paraziţi, iar pe de altă parte insectele muscide care sunt gazde intermediare.

Parafilarioza cabalinelor este relativ răspândită în anotimpul călduros, mai ales la cabalinele adulte, în zonele cu multe insecte (regiunile de şes şi câmpie). La munte, la altitudini de peste 1.200 de metri, boala nu se întâlneşte.

Semnele clinice

Acestea apar începând din luna aprilie şi se menţin până în toamnă. În cele mai multe cazuri apare o dermatită nodulară, caracterizată prin noduli de mărimea bobului de mazăre localizaţi pe laturile gâtului, regiunea grebănului, torace. Aceştia sunt duri şi se deschid rapid, lăsând să se scurgă o cantitate de sânge care se coagulează repede.

Părul din regiunile afectate se aglutinează şi cu timpul se produc depilaţii. Aceste dermatoragii sunt mai intense în zilele însorite şi mai reduse seara şi în timpul nopţii. Pe piele, din cauza prelingerii şi coagulării sângelui, apar iritaţii, iar animalele prezintă prurit. Sângele scurs din noduli atrage muştele care pot complica septic leziunile cu microbi, formându-se abcese sau flegmoane, acesta fiind un alt aspect al bolii.

Diagnosticul se pune pe semnele clinice corelate cu existenţa insectelor şi cu sezonul cald şi se confirmă în laborator prin punerea în evidenţă a microfilariilor uneori a ouălor de paraziţi din picăturile de sânge de la nivelul nodulilor.

Tratamentul se face cu suspensii orale antiparazitare pe bază de albendazol şi avermectină (ECVIROM), pe bază de fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) sau cu soluţii injectabile pe bază de ivermectină (ROMIVERMECTIN).

Totodată, se recomandă aspersarea adăposturilor şi în jurul lor cu soluţii insecticide precum ROMPARASECT, ROMPARASECT FORTE, SCABIZOL.

Dr. Viorica CHIURCIU, medic veterinar, doctor în ştiinţe medicale
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 914



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI