Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cât de important este să vaccinăm câinii

Câinele este prietenul omului din cele mai vechi timpuri, oferindu-i necondiţionat diferite servicii, iar pentru copii reprezintă un tovarăş de joacă de neînlocuit. Faptul că trăieşte alături de om, având organe cu o morfofiziologie asemănătoare, de multe ori şi un regim alimentar apropiat, câinele poate face o serie de boli infecţioase, comune cu ale omului (tuberculoza, bruceloza, salmoneloza etc.). În afară de aceste afecţiuni, care apar cu o frecvenţă scăzută, există unele boli specifice câinelui, unele cu risc foarte ridicat atât pentru câine, cât şi pentru om.

Măsuri preventive importante

Cele mai frecvente boli specifice câinilor sunt parvoviroza, hepatita infecţioasă (boala RUBARTH), jigodia (boala Carre), turbarea (rabia), leptospiroza (icterul infecţios). Unele sunt mortale şi trebuie amintit faptul că o parte dintre ele sunt deosebit de grave pentru om (turbarea). Pentru a asigura sănătatea câinelui şi a familiei dvs. sunt necesare o serie de măsuri preventive. Cele mai importante sunt vaccinarea şi deparazitarea.

Vaccinarea este o metodă sigură şi eficientă pentru prevenirea acestor boli.

În urma vaccinării, în organismul animalului se produc anticorpi specifici care neutralizează agentul patogen al bolii respective. De regulă, căţeii sunt protejaţi de aceşti agenţi patogeni (de cele mai multe ori de natură virală) până la vârsta de cinci săptămâni de către anticorpii primiţi prin laptele matern. După această vârstă, organismul câinelui este expus îmbolnăvirilor şi de aceea este necesară vaccinarea.

Când se face vaccinarea

Vârsta de cinci săptămâni este considerată optimă pentru începerea acţiunilor de deparazitare şi vaccinare. Se începe cu deparazitarea internă, deoarece căţeluşul poate avea paraziţi transmişi de la mamă chiar în timpul gestaţiei, iar ulterior prin laptele matern sau prin ouăle de paraziţi eliminate prin fecale.

Prima vaccinare se face la vârsta de şase săptămâni cu un vaccin împotriva parvovirozei (CANIPARVOVAC). Următoarea vaccinare se face la interval de două săptămâni cu un vaccin polivalent împotriva parvovirozei, maladiei Carre, hepatitei infecţioase şi leptospirozei) - VACCIN TETRAVALENT LCHP. Schema de vaccinare se continuă apoi după două săptămâni tot cu un vaccin polivalent. La final se face vaccinul antirabic.

Deparazitările interne

Acestea se fac înaintea fiecărei vaccinări, apoi la intervale de 3-4 luni. Până la încheierea perioadei de vaccinare (în jurul vârstei de 4 luni) este recomandată evitarea pe cât posibil a contactului cu alţi câini, chiar vaccinaţi.

Pentru întreţinerea imunităţii, în fiecare an se va face un singur vaccin polivalent şi un vaccin antirabic, iar deparazitarea internă se va face la un interval de 3-4 luni prin administrarea de pastile antiparazitare, cum ar fi PARACAN, ROMBENDAZOL SUPER, TOTAL.

Deparazitarea externă a câinilor se face ori de câte ori este necesară cu PARAKILL, eficient în combaterea purecilor, căpuşelor şi păduchilor.

Nu trebuie neglijate nici măsurile de dezinfecţie în adăposturi pentru combaterea microbilor cu DECONTAMINOL, DEZINFECTANT CATIONIC şi de deparazitare cu ROMPARASECT 5%.

Dr. Viorica CHIURCIU,
doctor în ştiinţe medicale
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 913



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI