Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Casa Karol, un vis pentru orice turist

Doar cine n-a văzut Ceahlăul nu se poate îndrăgosti de frumuseţile lui, de flora şi fauna acestei zone mirifice. Poate nu întâmplător cei mai inventivi iubitori ai naturii au ales ca oportunitate de afaceri agroturismul în zonă. Am descoperit una şi am ţinut să aflu amănunte.

O pensiune europeană

– V-am văzut în multe locuri prezentându-vă serviciile. M-a surprins pledoaria dumneavoastră pentru a investi în România… turistică, cu atât mai mult cu cât româna pe care o vorbiţi este puţin… alterată. De fapt, cine şi de unde sunteţi?

– Mă numesc Karol Lipard. Deşi sunt originar din Germania, România este locul unde mi-am întemeiat o familie. Împreună cu soţia mea am hotărât să dezvoltăm o afacere şi am considerat că cel mai potrivit ar fi să înfiinţăm o pensiune agroturistică, la poalele Ceahlăului. Am vrut ca oamenii ce ne trec pragul să vadă cât de simplă şi cât de frumoasă este viaţa la ţară. Aşa a luat naştere pensiunea Casa Karol.

Pe lângă pensiune am construit şi o fermă care să ne asigure producţii de origine animală şi vegetală. Astfel, puteam pune pe masa turiştilor cazaţi la noi produse sănătoase şi naturale. Aproape 85% dintre produsele oferite clienţilor sunt obţinute în ferma noastră. Primul lucru pe care îl avem în vedere atunci când găzduim pe cineva este să îl facem să se simtă ca acasă şi să ne asigurăm că va avea plăcerea de a reveni. Meniurile noastre sunt variate şi sunt concepute să satisfacă mai multe gusturi.

Avem meniuri tradiţionale moldoveneşti, dar şi germane, fiind apreciate atât de românii din Ceahlău, cât şi de turiştii din alte regiuni. Cât despre mâncarea moldovenească, aceasta se află pe lista de mâncăruri a pensiunii, întrucât soţia mea s-a născut şi a crescut în Moldova.

Mai ales bucureştenii…

– Din ce colţuri ale ţării vin oamenii pentru a admira Ceahlăul?

– Din toată ţara, dar cei mai mulţi vin din Capitală. Sătui de aglomeraţia şi stresul din mediul urban, bucureştenii se îndreaptă spre zonele mioritice ale ţării, spre peisajele ei armonioase şi, de ce nu, spre agricultură. Sunt tot mai mulţi cei care aleg să îşi petreacă vacanţele la pensiunile agroturisitice. Oamenii au început să aibă o înţelegere mult mai profundă a conceptului de produs sănătos. Iar noi garantăm clientului nostru că toate preparatele ce se pun pe masă sunt sănătoase şi naturale. Gustul pe care îl au acestea este garanţia noastră că oamenii ne vor mai călca pragul.

Noi am învăţat să trăim cu natura, să iubim plantele şi ani­ma­lele, să le îngrijim aşa cum se cuvine. Încercăm să inoculăm aceste sentimente şi turiştilor care vin la noi şi care nu au posibilitatea de interacţiona atât de des cu animalele şi cu natura. Satisfacţia vieţii pe care o ducem este enormă şi este împlinită şi de mulţumirea turistului care a fost găzduit la noi.

Bucuria de a-i revedea

– România este o ţară foarte frumoasă prin varietatea formelor de relief şi prin peisajele sale spectaculoase. Vin în această regiune şi turişti din afara graniţelor?

– Este adevărat, frumuseţile ţării noastre au atras şi turişti din străinătate. De aproape patru ani ne-au trecut pragul şi turişti din Israel, Germania ş.a., iar după vacanţa petrecută aici, abia aşteaptă să revină la noi.

– De ce spaţiu dispune pensiunea Casa Karol?

– Deocamdată, avem zece camere duble, dotate cu toate utilităţile şi condiţiile necesare conceptului de confort. Avem, de asemenea, un living spaţios unde pot încăpea 30 de persoane. Pentru zilele călduroase de vară avem o terasă, un foişor şi un loc de joacă pentru copii. Avem însă în vedere extinderea pensiunii. Am început deja lucrările în acest sens şi sperăm să le terminăm cât de curând.

Totul, cu fonduri proprii

– Pentru ca o astfel de afacere să poată fi concretizată şi mai apoi să fie sustenabilă este nevoie de investiţii serioase. De unde aţi avut banii necesari pentru a demara şi finaliza acest proiect?

– Resursele folosite pentru conceperea şi punerea în practică a acestui proiect au fost personale, nu am vrut să apelez la bănci pentru că, în opinia mea, asta ar fi echivalat cu punerea ştreangului de gât. Apelarea la servi­ciile bancare implică un risc serios, iar incapa­citatea de plată a ratelor poate duce la ruinarea muncii de o viaţă. A fost un risc pe care nu am vrut să mi-l asum. Cât despre programele implemen­tate de stat, aproape trei ani de zile am încercat să accesez un fond european, însă rotiţele ce pun în mişcare mecanismul birocratic se învârtesc greu. Primii trei ani au fost cruciali pentru bunăstarea şi prosperitatea pensiunii, dar am reuşit.

Meniul, numai din produse naturale

– Înţeleg că aveţi şi o fermă proprie aferentă pensiunii.

– Este o fermă mică, dar cu un potenţial mare. Sub acoperişul ei creştem două vaci, 40 de oi, porci, curcani, dar şi iepuri, câini, pisici. Avem toate animalele care trebuie să trăiască pe prispa omului, cum s-ar spune. În lipsa propriei noastre ferme ar fi fost greu să facem rost de toate produsele naturale pe care le servim clienţilor.

Oamenii de aici nu mai cresc multe animale. Doar bătrânii mai au câte un animal două, dar le lipseşte forţa de a mai munci. Cât despre tineri, aceştia ori sunt plecaţi din ţară, ori găsesc ruşinos să mai fie ţărani. Este păcat, pentru că au toate resursele, iar mulţumirea pe care ţi-o aduce acest statut este minunată.

– Care sunt meniurile principale pe care le oferiţi turiştilor dumneavoastră?

– Diferitele sortimente de ciorbă: de fasole boabe, de legume şi ciorba de primăvară, aşa cum am denumit-o eu, care este făcută din primele legume şi zarzavaturi apărute primăvara într-o grădină. Este o adevărată minunăţie. Mai facem şi ciorbe din viţel, de porc sau de găină.

Al doilea fel de mâncare îl constituie tot felul de fripturi. Acestea nu sunt sofisticate, dar sunt gustoase. În meniul nostru sunt incluse friptura de miel, pieptul de miel umplut, viţel cu ceapă sau purcel cu ceapă, cotlet ţigănesc preparat la cuptor cu sos picant şi păstrăv specific regiunii noastre. Nelipsite de la pensiunea Casa Karol sunt şi salatele. Aici puteţi gusta salate din ciuperci de toamnă, râşgovu şi ghebele, proaspete sau marinate.

La desert, încercăm să combinăm, de asemenea, stilurile moldoveneşti şi germane. Sunt foarte apreciate tartele din fructe de pădure, plăcintele cu brânză şi cozonacul preparat în casă. Şi pentru că toate aceste bunătăţi merg cu o băutură bună, le oferim clienţilor noştri vinuri de calitate, pur naturale.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2010

Vizualizari: 1790



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI