Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cartoful transgenic: pe când şi în România?

Amidonul este folosit pentru hrana omului, a animalelor şi ca materie primă în unele industrii: hârtiei, textilă etc.

O creaţie pur BASF

Pornind de la aceste proprietăţi multiple s-a încercat ameliorarea calităţii amidonului la cartof şi porumb, principalele surse de amidon. Mai întâi, prin metodele convenţionale. Fără succes. Apoi, pentru ameliorarea producţiei şi calităţii amidonului s-a recurs la metode specifice biotehnologiei, procedându-se la modificarea genelor care codifică enzimele responsabile pentru sinteza acestui polimer. Prin modificare genetică, BASF Plant Science a creat cartoful Amflora, cu un amidon alcătuit în proporţie de 100% din amilopectină. Conform BASF, obţinerea cartofului Amflora a fost inspirată de industria europeană a amidonului. Europa produce aproximativ 2 milioane tone de amidon de cartof în fiecare an. O mare parte din acest amidon este folosită în scopuri tehnice, în industriile hârtiei, adezivilor şi textilă, iar deşeurile se folosesc pentru hrana animalelor. Conform opiniei Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), Amflora este la fel de sigur ca orice alt cartof pentru oameni, animale şi mediu. De asemenea, EFSA a reconfirmat faptul că prezenţa genelor marker care conferă rezistenţă la antibiotice în cartoful Amflora nu reprezintă un risc pentru mediu sau pentru sănătatea oamenilor şi animalelor.

Avizul Uniunii Europene

Cultivarea cartofului Amflora în UE a fost aprobată în anul 2010. Este cultivat în Suedia (80 ha), Germania (20 ha) şi Republica Cehă (150 ha). Ţările care posedă o industrie a amidonului din cartof, care ar putea fi interesate de acest produs, sunt Franţa, Danemarca, Olanda, Polonia, Suedia, Austria şi Finlanda. Cultivarea Amflora şi obţinerea amidonului se va face în sistem închis. Mai precis, BASF va încheia contracte cu fermierii şi cu cei din industria amidonului. Sămânţa va fi furnizată direct fermierilor, iar culturile vor fi izolate de culturile cartofului convenţional. Tuberculii de cartof Amflora vor fi recoltaţi, stocaţi şi, în final, transportaţi la fabricile de amidon care fac parte din sistemul închis.

Principalele beneficii

Beneficiile utilizării cartofului Amflora pentru femierii şi pentru industria amidonului din Europa au fost estimate la 100-200 milioane de €/an. La rândul său, BASF se aşteaptă să obţină din licenţierea cartofului Amflora venituri de 20-30 milioane de €/an.

Austria, Italia, Malta şi Bulgaria au fost împotriva deciziei de aprobare a cultivării cartofului Amflora în Uniunea Europeană. Ca de obicei, Austria a anunţat că va interzice cultivarea unei plante modificate genetic. Pe de altă parte, Franţa încearcă să tragă de timp, solicitând cercetări suplimentare. În România nu se mai foloseşte cartoful ca materie primă pentru industria amidonului. Nici fabricile şi nici instalaţiile pentru spirt nu mai lucrează cu cartof. Introducerea în cultură a cartofului Amflora ar putea furniza beneficii fermierilor români, industriei amidonului şi altor industrii (hârtiei, textilă, construcţii), care ar optimiza o serie de procese economisind energie şi apă.

Prof. univ. dr. Elena Marcela Badea
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010

Vizualizari: 1156



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI