Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Calul înaripat al mărilor

Şi acum, după atâţia ani, păstrez în minte imaginea mării văzută prima oară. Învolburată, se spărgea în mii de curcubee pe ţărmul măcinat de vremuri. Aproape la fel de nesfârşită ca cerul, undeva la orizont părea să se contopească cu eternitatea, tulburată doar de câţiva nori răzleţi.

Puterea ei asupra mea, un copil rătăcit printre basme, era atât de mare, încât aproape că puteam simţi  mirosul peştelui proaspăt aruncat pe puntea vasului, unde eu însămi eram căpitan. Imaginea ei furibundă, parfumul şi freamătul ei neîncetat mă purtau într-o lume demult dispărută, unde corăbiile înfruntau cutezătoare valurile aprige, iar piraţii căutau nestematele ascunse ale pământului. Mai târziu, aveam să descopăr că marea în toată splendoarea ei ascunde zeci de comori.

Din nefericire, căluţul de mare este şi el supus unui proces nemilos de capturare. Aproape peste tot în lume, este capturat pentru a fi vândut ca suvenir, pentru a decora acvariile sau pentru a fi folosit în laboratoarele experimentale.

În Marea Britanie a fost descoperită una dintre cele mai mari populaţii de căluţi de mare. Astăzi, ca urmare a intervenţiilor omului în mediul lor de viaţă, a goanei după capturare, numărul exemplarelor de căluţi de mare a scăzut simţitor. În China, potrivit unor statistici, sunt pescuiţi anual nu mai puţin de 20 milioane de căluţi de mare.

Mirificile făpturi ale adâncurilor

Făpturi dintre cele mai frumoase şi mai neobişnuite se prind într-un dans subacvatic, unde razele firave de soare ţin loc de note melodice.  Una dintre făpturile minunate care trăiesc pe fundul apelor şi care a stârnit admiraţia şi curiozitatea noastră este căluţul de mare sau Hypocampus hypocampus, în denumirea ştiinţifică.  Deşi forma acestui animal nu se aseamănă cu cea a unui peşte, căluţul de mare aparţine acestei specii. Anatomia lui este destul de curioasă, fiind singurul specimen de peşti care poate înota vertical.

Dimensiunea maximă pe care o atinge un căluţ de mare este de maximum 20 cm, iar forma corpului imită forma literei „s“. Este acoperit în întregime cu plăcuţe osoase, iar pe spate are aripioarele cu ajutorul cărora înoată. Căluţii pot fi coloraţi în nuanţe intense de auriu, roşcat închis, cafeniu sau roşu.

Particularităţi

O particularitate aparte a căluţilor de mare este că, asemenea cameleonilor, îşi schimbă culoarea, în funcţie de coloristica zonei în care se află. De fapt, această proprietate îi ajută de multe ori să scape din faţa prădătorilor.

Teritoriul pe care căluţii de mare convieţuiesc cu celelalte vieţuitoare marine este destul mare, aceştia reuşind să se adapteze aproape oricărui climat. Se pare că trăiesc în toate mările şi oceanele, mai puţin în Antarctica, unde temperaturile sunt foarte scăzute.

Un tată exemplar

Un lucru aproape inedit este că anatomia acestor vieţuitoare îi permite masculului să poarte ouăle din care ulterior vor ieşii puii. Se pare că, în perioada de împerechere, femela este cea care depune ouăle în punga incubatoare a masculului, icre care vor rămâne acolo timp de o lună. Cert este că cei doi parteneri sunt destul de discreţi, pentru că pot fi zăriţi împreună doar în orele dimineţii şi ale serii.

Deşi femela depune aproape 500 de icre, din acestea vor ieşi aproximativ 20 de pui. În pofida faptului că silueta lor este una foarte firavă, puii măsurând la naştere doar câţiva milimetri, ei îşi procură hrana singuri încă din primele ore de la naştere.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 706



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI