Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Călătorie de voie bună pe Drumul vinului

În zilele vacanţei, vă propunem un interesant şi original traseu, plin de bucurie şi de voie bună: Drumul vinului, pe care, mergând pas cu pas, de la est la vest, şi urmând linia imaginară a Paralelei 45, veţi putea străbate, cu mare folos, treisprezece localităţi de pe teritoriul Prahovei.

Tohani, primul popas

Dar să luăm drumul de la capăt, de la Tohani. Să-l ascultăm pe Constantin Lungu, primarul din Gura Vadului, comună care încorporează şi satul pomenit. Edilul ne vorbeşte cu pasiunea viticultorului din tată-n fiu, mândru că de aici a început, cu şapte ani în urmă, la iniţiativa ing. Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, acest important reper, celebru de acum Drum al vinului.

Să începem aşadar periplul nostru chiar din inima dealului, din mijlocul unor plantaţii superbe, de mai mult de o mie de hectare, străjuite de o impunătoare cruce metalică, replică a Crucii Caraimanului de la Buşteni. Continuăm apoi cu vizita la castelul din imediata vecinătate, martor al unei tulburătoare poveşti de iubire a prinţului Nicolae şi a frumoasei domniţe Doletti – azi o marcă a unui vin deosebit. În corpul clădirii se află un original muzeu numit Popas pe Drumul vinului.

Expoziţia permanentă a acestuia prezintă documente de epocă şi mărturii ale practicării viticulturii din vechime. Pereţii sunt ornaţi cu scoarţe munteneşti, icoane pe sticlă cu foiţă aurită, unelte, vase şi butoaie care fac referire la practica viticolă din zonă.

În vestita podgorie Dealu Mare

De la Tohani ne continuăm periplul viticol pe sub deal, la Vadul Săpat, unde facem cunoştinţă cu un important sit istoric, Budureasca, străvechi centru al românităţii, nume înnobilat azi şi cu un vin pe măsură. Trecem mai departe în satul vecin, la Fântânele, şi ajungem în scurt timp la Ceptura.

Aici facem cunoştinţă cu binecunoscuta Cramă. În vecinătate dăm peste viile frumos lucrate ale unui iscusit viticultor francez, statornicit aici de peste un deceniu – l-am numit aici pe volubilul conte Guy Tyrel de Poix, cel care a devenit cunoscut şi ca producător al Vinului Cavalerului. La numai câţiva kilometri, pe acest drum ajungem la Urlaţi.

Aici, alături de Conacul Bellu, dar şi de faimosul Schit de la Jercălăi, cu comoara sa de icoane vechi, întâlnim prestigioasele Crame Halewood, Crama Basilescu, precum şi Domeniile Brâncoveneşti. Alături de aceste puncte de atracţie, ce par să fie aidoma unor şiraguri de perle ce înconjoară podgoria Dealu Mare, observăm şi alte obiective interesante, pe care însă vă lăsăm să le descoperiţi dumneavoastră.

La câţiva kilometri mai spre sud, pe DN 1B (care face legătura între oraşele Ploieşti şi Buzău), întâlnim şi alte puncte de atracţie din pitoreasca localitate Valea Călugărească. Competiţia deschisă între celebra firmă Rovit (fostă IAS) şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie, unităţi cu mare faimă în judeţ şi în ţară, care şi-au făcut din nume un veritabil renume, dau şi o mai puternică substanţă Drumului vinului, pe care vă invităm să-l urmaţi pe mai departe, spre comunele Plopu şi Bucov, dar şi spre oraşele Boldeşti-Scăeni, Băicoi şi Plopeni.

Şi, mai departe, până la punctul său final prahovean, la Filipeştii de Pădure. De aici încep viile, livezile şi gră­dinile Dâmboviţei, iar mai departe, importante podgorii ale Ţării Rămâneşti necuprinse încă în acest inedit şi captivant traseu denumit Drumul vinului.

Drumul vinului reeditează „un segment mai vechi“ dintr-o mai veche cale a vinului folosită de romani, care străbătea pe atunci Europa. Astăzi, acest segment parcurge, pe sub deal, teritoriile celor mai renumite podgorii ale judeţului.

De la Tohani – Gura Vadului, de lângă Mizil, urmând pitoreasca zonă a Dealului Mare şi până la Filipeştii de Pădure, din vecinătatea oraşului petrolifer Moreni de Dâmboviţa, acest drum include, pe lângă viile unor mari şi prestigioase firme de profil – Tohani, Ceptura, Urlaţi, Valea Călugărească şi Boldeşti-Scăeni -, podgorii care însumează peste 10.000 ha, numeroase popasuri la vechi conace boiereşti, precum cel al lui Bellu din urbea Urlaţiului, case domneşti cum ar fi cea a lui Brâncoveanu Vodă din aceeaşi localitate, numeroase biserici-monument istoric, dar şi vestite mănăstiri, între care Zamfira, cea pictată de Nicolae Grigorescu.

Drumul vinului devine unul funcţional, deopotrivă pentru podgoreni şi pentru turiştii români şi străini. Aceştia din urmă fac aici cunoştinţă cu noile firme care, alături de cele consacrate, se impun atenţiei generale: Domeniile Tohani, Podgoriile Tohani, Comoara Pivniţei şi Oenoterra, unităţi care sunt căutate şi pentru renumitele lor vinuri roşii, Tămâioasa românească şi Tămâioasa de Bohotin, vinurile spumante, multe premiate la concursurile internaţionale şi realizate în combinate noi, moderne, executate recent cu fonduri europene.

Mai în glumă, mai în serios, se destăinuie primarul Constantin Lungu, este că notorietatea firmelor de aici îmbogăţeşte şi bugetul comunei, iar administraţia locală îşi modernizează astfel infrastructura şi edificiile publice.

Pe dealurile pitoreşti din vecinătatea comunei va fi ridicat un nou combinat viniviticol, în apropierea domeniului şi a castelului ce poartă acum numele celebrului inginer Aurel Persu, inventatorul automobilului aerodinamic, cel care a trăit pe aceste meleaguri. Primarul ne spune că noua investiţie se va numi Persu – Eminescu (în amintirea fratelui marelui nostru poet care a trăit în zona Mizil).

Astfel, cine va păşi în curând pe aici va putea trece pe drumuri moderne şi poate vizita astfel şi comunele vecine - Călugăreni, Jugureni şi Lapoş - care vor fi circumscrise acestui Drum al vinului.

Pe noile drumuri vor putea păşi astfel amatorii de drumeţii îndreptându-se pe cărări de munte care vor fi în curând modernizate. Turiştii îşi vor continua drumul în podgoriile din zonele învecinate din judeţul Buzău, unde de acum fiinţează Drumul cramelor.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 1294



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI