Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ca un dar divin

Se zice că Dumnezeu dă fiecărei naţiuni câteva daruri care obligă generaţiile să le cinstească asemenea divinităţilor ce vin din istoria neamului. Nouă, românilor, ni i-a dat mai ales pe marii voievozi care ne-au asigurat perenitatea pe acest areal geografic. Ne-a mai dat savanţi şi filosofi care au impresionat comunitatea ştiinţifică internaţională prin gândirea lor virtuală.

Astăzi îl avem printre noi pe academicianul Valeriu D. COTEA şi ne rugăm Celui de Sus să-i dea pentru multă vreme de acum încolo sănătatea de care are atâta nevoie. Să-i păstreze şi harul ştiinţific prevestit de ursitoarele sale în acea sfântă zi de mai în care a văzut lumina zilei, undeva pe meleagurile Vrâncioaiei. Era al cincilea copil al răzeşului din Vidra, care a pornit în viaţă cu Biblia la braţ pentru a impresiona comunitatea viticolă mondială cu ideile sale novatoare.

Cartea viticolă a zilelor noastre

Celebritatea ştiinţifică i se datorează Tratatului de Oenologie, lucrare care a schimbat faţa ştiinţei oenologice din România. Fişa sa profesională, ca să-i spunem aşa, este impresionantă. Se spune, şi toată lumea acceptă, că este un oenolog deschizător de orizonturi. De-a lungul anilor, academicianul Valeriu D. Cotea şi-a dovedit vocaţia de ctitor de aşezăminte ştiinţifice puse în slujba noilor tehnologii care aveau să decripteze mirificul genom al vinului.

După ştiinţa noastră, puţini sunt oenologii zilelor noastre ce pot descifra cu precizia sa componentele şi însuşirile esenţiale ale unui produs atât de disputat. Mai presus de această calitate se află cercetările şi descoperirile academicianului care, prin exemplul personal, dovedesc luciditatea omului de ştiinţă ce luptă de-o viaţă pentru cauza vinului. În acest demers, el a preluat ceea ce era mai valoros în gândirea şi produsele ştiinţifice ale mentorilor săi profesionali, ridicându-le la rang de valoare mondială.

Credinţa în Dumnezeu şi în ştiinţă

Pentru profesorul Cotea, munca şi perfecţiunea au devenit a doua sa religie ortodoxă. Acest crez i-au recompensat abnegaţia şi conduita profesională prin realizări care au făcut din el una dintre cele mai titrate personalităţi mondiale în materie de oenologie. Timp de 24 ani (1976-2000), academicianul V.D. Cotea a reprezentat România la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului, unde a ajuns până la funcţia de vicepreşedinte, calitate pe care niciun român n-a avut-o până acum.

Marea vocaţie de dascăl

Mai presus de aceste onoruri ştiinţifice naţionale şi internaţionale se află vocaţia de dascăl. De la Iorga şi până la el puţini sunt marii dascăli ai naţiunii atât de înzestraţi cu harul comunicării didactice. Prelegerile sale au darul de a-i transpune pe discipoli într-o lume virtuală care va stabili o nouă ordine în viticultură pe Terra. Dincolo de catedră, profesorul dovedeşte acelaşi farmec al atracţiei, atât în comunicarea cu oamenii simpli, cât şi cu politicienii zilelor noastre. Pe aceştia din urmă nici măcar nu-i mustră, punându-i adesea, prin farmecul său de povestitor, să-şi aplaude nepriceperea sau incultura.

Lucrări de referinţă

Adunate la un loc, ele totalizează peste 500 de scrieri, dintre care operele ştiinţifice numără 250 de lucrări. Lucrarea care i-a adus celebritatea este Tratatul de Oenologie, aşezată alături de tratatele ştiinţifice ale celor trei mari oenologi ai Europei: J. Ribereau Gayon (Franţa), G. Troost (Germania) şi G.P. Garoglia (Italia). Acesteia i se adaugă alte 10 lucrări de sinteză, toate distinse cu premiul Organizaţiei Internaţionale a Vinului.

Cunoscut în lumea ştiinţifică vitivinicolă internaţională, publicaţii de renume din Franţa, SUA, Portugalia şi Italia au fost onorate să-l nominalizeze în comitetele lor de redacţie. Cu acceptul domniei sale îl vom nominaliza şi noi în viitorul Senat al redacţiei.

Tematica lucrărilor de cercetare

• Studiul unor indici oenologici şi posibilitatea folosirii acestora la stabilirea autenticităţii şi caracterului de naturaleţe ale vinului;
• Cercetări privind concentraţia şi variaţia unor componente esenţiale din vinuri, inclusiv a celor nocive.

• Stabilirea potenţialului oenologic pe centre de producţie şi fundamentarea tipurilor de vin în vederea standardizării acestora. În urma acestui studiu, vinurile din podgoriile Moldovei au fost încadrate într-o categorie sau alta, conform unei scheme de clasificare proprie.

• Elaborarea unor noi metode de analiză a vinului. Ca urmare a înfiinţării Staţiei-Pilot de Vinificaţie şi a unui laborator dotat corespunzător, s-a creat posibilitatea folosirii, îmbunătăţirii şi elaborării unor procedee de analiză de mare sensibilitate (cromatografice, spectrofotometrice, cu transportori radioactivi etc.), apreciate şi însuşite de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV).

• Continuând preocupările marilor înaintaşi Ioan C. Teodorescu, Gherasim Constantinescu şi Teodor Martin, acad. V. D. Cotea a contribuit la delimitarea podgoriilor şi centrelor viticole ca unităţi teritoriale naturale şi la stabilirea arealelor favorabile producerii vinurilor de calitate superioară îndreptăţite la denumire de origine.

• Un loc aparte îl ocupă cercetările privind podgoria Cotnari. El are marele merit de a fi iniţiat şi efectuat numeroase studii şi experimente asupra ecosistemului, a tehnologiei de vinificare a strugurilor, de păstrare, maturare, stabilizare şi învechire a vinurilor în condiţiile îmbinării practicilor tradiţionale cu noile realizări ale ştiinţei.

Pe linia acestor restituiri trebuie reliefată şi strădania sa de a evalua la scară reală vinul de Uricani, a cărui istorie se suprapune întrucâtva cu cea a vinului din cele mai vechi timpuri.

• A iniţiat refacerea unităţii teritoriale naturale Bohotin şi a elaborat tehnologia de producere a tipului de vin „Busuioacă de Bohotin“, reuşind să-l înscrie, alături de Porto, Malaga, Marsala, Madera etc., în catalogul mondial al vinurilor licoroase de mare renume.

Distincţii

Membru al Academiei Române; Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Bucureşti (Bioterra şi USAMV), Oradea şi

Cluj-Napoca (USAMV); Distincţia „Confrade de merito“ primită din mâinile regelui Juan Carlos de Bourbon al Spaniei; „Laureat al Premiului OIV“ (1982 şi 1988); „Medalia oraşului Arbois“ - Franţa, cu efigia marelui Pasteur; „Pioniero de la Viticultura Mundial“, acordată de Argentina; „Meritul agricol în grad de cavaler“, acordată de Franţa în 1996; „Médaille de l’OIV“; „Ordinul Muncii Clasa a III-a“; „Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler“.

I.BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2009

Vizualizari: 679



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI