Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

„Bunul gospodar se vede de la poartă“

Aşa se spune pe la noi. Şi cum cei din Bocsig – Arad n-au vrut să dezmintă zicala, s-au apucat de treabă. Au început cu ce era mai important: construcţii noi, reamenajări şi reconsolidări, investiţii în infrastructură. Printre primele obiective, Primăria, a cărei construcţie a fost recent inaugurată. De fapt o investiţie în reabilitarea unei vechi construcţii ce nu făcea cinste locuitorilor acestei aşezări.

Mi-a fost dat să nimeresc aici tocmai în ziua inaugurării acestui obiectiv, dar şi a asfaltării primilor kilometri de drum comunal. La faţa locului erau prezenţi mai toţi reprezentanţii principalelor instituţii judeţene, parlamentari, numeroşi alţi invitaţi.

În încercarea de a afla câte ceva despre localitatea în care mă aflam, trebuie să recunosc, pentru prima dată, l-am abordat pe primarul localităţii, domnul Florin CIUL.

O primărie de nivel european

– Domnule primar, sunteţi, din câte am aflat, la al doilea mandat. Ce aţi realizat până acum şi ce vă propuneţi pentru viitoarea perioadă în care veţi păstori această localitate?

– În primul mandat mi-am creionat primele investiţii, primele acţiuni. Am demarat realizarea unor proiecte de investiţii, iar de la o vreme am început implementarea, realizarea efectivă a acestora. Ceea ce vedeţi în primăria Bocsig este rezultatul unui proiect realizat în patru ani.

A fost foarte greu, pe de o parte din cauza excesului birocratic de care nu ne lecuim, iar pe de altă parte din cauza lipsei fondurilor necesare. Oricum, am reuşit până la urmă să realizăm o primărie de nivel european. Putem oferi cetăţenilor servicii de cea mai înaltă calitate.

Germenii unei comune urbane

Avem şi alte proiecte în derulare, cum este cel care se referă la amenajarea centrului civic, în valoare de 6 miliarde de lei vechi. Ne-am străduit să obţinem tot ce se putea obţine ca finanţare pentru administraţia publică. Am realizat un parc modern cu instalaţie nocturnă, am demarat asfaltarea străzilor, urmează canalizarea şi alte obiective. Avem în atenţie deosebită şcolile, un centru cultural, biblioteca, tot ce poate transforma o comună într-o localitate de tip european. Şi, de ce nu, o comună urbană.

– De fapt, pentru cine realizaţi aceste obiective?

– Pentru cei 3.500 de locuitori aflaţi în patru sate, două pe stânga şi două pe dreapta Crişului Alb. Comuna se află între localităţile Sebiş şi Ineu şi este preponderent agrară, suprafaţa de teren fiind de aproximativ 7.000 ha, din care 4.000 arabil. Avem aici vestitul canal al morilor, un canal realizat manual pe la începutul secolului trecut. În jurul acestuia se află multe heleşteie cu peşte.

Deci există oportunităţi pentru mici afaceri. Şi tot în jurul canalului, acesta fiind construit deasupra nivelului terenului din preajmă, s-a dezvoltat un sector legumicol puternic, irigarea făcându-se prin cădere, fără consum de energie.

Aşadar, în sat lumea se mişcă. M-aş bucura ca asemenea iniţiative din partea primarilor să întâlnim şi prin alte locuri. Poate aşa nu vom mai avea gunoaie până-n porţi, bălării până-n ferestre şi gropi pe unde mergi, ci o Românie curată şi sate cu adevărat urbanizate.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2009

Vizualizari: 662



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI