Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Bucurie la vreme de toamnă

Adriana Ciortan s-a născut la Copşa Mică, judeţul Sibiu, unde a urmat şcoala de meserii şi a devenit croitoreasă. La vârsta de 16 ani l-a cunoscut pe viitorul ei soţ, ialomiţean, care a avut răbdare ca iubita lui să termine şcoala, să ajungă la majorat ca să o ia de soţie. Marea dragoste care i-a legat dainuie şi acum, când sunt părinţi, au o fetiţă de trei ani, iar greutăţile le apasă umerii tineri.

Sărăcia care naşte ambiţii

Locuiesc în gazdă într-o căsuţă undeva în zona de nord a oraşului Constanţa. Fiecare zi este o provocare. Zadarnic a căutat Adriana o slujbă care să le aducă un venit cât de mic. Din salariul soţului nu mai rămâneau decât câţiva lei pentru mâncare. În acest context, Adriana a luat o hotărâre: prepară conserve pentru iarnă după reţete străvechi ardeleneşti. Au mers la părinţii soţului, la Feteşti, care au loc pentru grădină. Au plantat legume, verdeţuri, s-au străduit să fie cât mai ecologice şi s-au apucat de lucru.

Din legume proaspete, Adriana Ciortan prepară conserve cu un gust uimitor. În primul an, la prima încercare, a mers în piaţa din zonă, a vorbit cu administratorul acesteia şi a obţinut un loc în care să le vândă. Primii cumpărători s-au întors repede şi au cumpărat marfă de trei ori mai multă, apoi le-au spus şi prietenilor. Acum abia mai face faţă. Gospodinele îi aduc borcane, îi dau bani, fixează o dată şi exact atunci, cu o calitate ireproşabilă, conservele sunt gata.

Mai frumoase ca în reclamă

Am cunoscut-o la Târgul de toamnă, la Ziua Recoltei la Constanţa. Conservele de pe tarabă erau ca în revistele de reclame. Iar ea, atât de tânără şi de frumoasă! În câteva ore a vândut tot ce a adus pentru ziua respectivă. Avem timp să vorbim şi despre reţetele învăţate de la bunica, de la mama ei din Ardeal: gogoşari umpluţi cu struguri, conopidă, morcovi; ciuşca floricică – adică ardeiul iute pitic şi frumos ca o floricică – pus la murat; sfeclă roşie cu hrean; zacuscă pentru care toate ingredientele sunt coapte, nimic prăjit, nimic dăunător pentru sănătate; tocană de legume; salată de crudităţi (conopidă, gogonele, morcov, ţelină) cu oţet pentru aperitiv. Un alt aperitiv: măsline, ciuperci, gogoşari şi vinete, toate tăiate cubuleţe puse în oţet, foarte bune pentru friptură, apoi ciuperci, vinete, puţin usturoi şi sos de roşii...

Preţul bănuţului cinstit

Are doar 23 de ani şi când o auzi cum vorbeşte şi cum se mândreşte cu bunătăţile ei, nu îţi vine să crezi. Dar adevărul este că din munca ei familia şi-a rezolvat problemele curente. Trăiesc decent, pot să-i asigure fetiţei tot ce are nevoie. Deocamdată nu se gândeşte la o afacere în sine. Sunt atâtea taxe de plătit, documente de făcut...

Munceşte enorm, fiecare bănuţ este câştigat cinstit. Alte tinere la vârsta ei sunt interesate doar de modă şi de discoteci. Multe fete de la ţară nici nu concep să încerce să câştige un bănuţ aşa cum face Adriana Ciortan. Poate, cine ştie, le-o veni gândul cel bun!

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 623֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI