Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

SPIROCHETOZA AVIARĂ (Borelioza) O boală transmisă prin căpuşe

Spirochetoza (Borelioza) este o boală comună galinaceelor şi palmipedelor, cauzată de un protozoar cu formă spiralată – Borrelia anserina (Spirochaeta anserina), transmisă în special prin intermediul căpuşelor din genul Argas (Argas persicus şi Argas reflexus). Spirochetoza este în general o boală de sezon, cu focare bine circumscrise, legate de existenţa căpuşelor. Ea apare în mod obişnuit din luna mai până în octombrie în gospodăriile populaţiei. Înmulţirea spirochetozelor începe în corpul păsărilor şi se continuă în corpul căpuşelor, cele două tipuri de gazde asigurând ciclul biologic al acestora. Acestea trăiesc în locuri ascunse, în crăpăturile din lemnăria coteţelor (de găini, curci, gâşte, raţe etc.), în scoarţa copacilor şi în vegetaţia din apropierea adăposturilor; se înmulţesc prin ouă din care ies larve care se transformă în nimfe, apoi în adulţi.

Toate aceste forme evolutive, în afară de ou, se hrănesc cu sânge, atacând păsările în timpul nopţii, pe care se fixează temporar. Timpul de parazitare al formei adulte este scurt (cca. 20 min.), iar al celorlalte forme larvare este de câteva zile (cca 7 zile), care rămân prinse puternic de piele cu ajutorul rostrumului (aparat bucal). În stare liberă, căpuşele nu se hrănesc perioade lungi de timp (luni sau ani) datorită unui metabolism specific.

Răspândirea

Transmiterea spirochetozei de la păsările bolnave la cele sănătoase se realizează în principal prin înţepătura căpuşelor. O căpuşe care a supt sânge infectat cu spirochete de la o pasăre rămâne purtătoare de spirochete timp îndelungat, contaminând astfel un număr mare de păsări. O dată inoculate, spirochetele se înmulţesc în sânge şi în organele interne. Ele formează adevărate ghemuri printre elementele figurate ale sângelui, producând modificări patologice importante. La infecţia cu spirochetoze sunt receptive găinile, curcile, gâştele, raţele, fazanii, canarii, vrăbiile etc. Puii tineri sunt mai receptivi decât păsările adulte. Fiind o singură specie, spirochetele se pot transmite atât de la găină la gâscă, raţă etc. şi invers. Într-o mai mică măsură boala mai poate fi transmisă şi prin păduchi sau ţânţari, fiind posibilă şi transmiterea prin alimente contaminate cu excrementele păsărilor bolnave.

Simptome

Perioada de incubaţie a bolii este de 3-14 zile. Păsările bolnave nu au poftă de mâncare, sunt somnolente, slăbesc rapid şi se deplasează greu sau rămân imobilizate. Pielea şi mucoasele aparente sunt palide, iar creasta şi barbiţele sunt cianotice. Aproape toate păsările prezintă polidipsie (beau apă multă) şi diaree verzuie, urât mirositoare. În funcţie de numărul şi virulenţa germenilor inoculaţi, boala poate îmbrăca o formă supraacută ,când păsările atacate în timpul nopţii de căpuşe pot muri până dimineaţa, ori forme acute sau subacute, cu evoluţie mai lentă. La gâşte spirochetoza se poate complica şi cu alţi germeni (bacilul piocianic, colibacili etc.)

Diagnosticarea

Diagnosticul prezumtiv se pune prin coroborarea semnelor clinice cu descoperirea infestaţiei cu căpuşe la păsări, iar diagnosticul de certitudine se pune numai prin examene de laborator. Profilaxia şi combaterea spirochetozei la pasăre constau în primul rând în combaterea căpuşelor. Aceasta se realizează prin deparazitarea cu insecticide atât a păsărilor cât şi a adăposturilor sau a locurilor din apropierea acestora; astfel se vor utiliza următoarele produse: ROMPARATOX P, ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE. Pentru stoparea difuzării bolii la alte păsări se vor face şi dezinfecţii periodice cu: DECONTAMINOL, CATIOROM .

Tratament

În focarele de boală se foloseşte o gamă largă de antibiotice , administrate individual sau colectiv, pe cale parenterală (injectabil ) sau per os (pe cioc) AMOXYLROM, AMPICILINĂ, OXITETRACICLINĂ, ERITROM, OXIROM, GALIPROTECT C, AVIANPROTECT TEN, ROMIGAL etc.

Dr. CHIURCIU VIORICA, doctor în medicină,
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

Vizualizari: 2309



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI