Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Biserica mai este în obiceiurile unor săteni

Biserica are un rol important în viaţa locuitorilor de la sate, dar şi în dezvoltarea locală. În comuna Olari din judeţul Prahova biserica îşi pierduse în ultimii ani strălucirea şi consideraţia însă, odată cu reînfiinţarea aşezării, aceasta şi-a recuperat toate atributele.

Până acum vreo cinci ani credincioşii care onorau slujbele din lăcaşul de cult al satului erau cam în număr de 10. Acum lucrurile s-au schimbat, numărul sătenilor care vin săptămânal la biserică fiind de două, trei ori mai mare. Ba chiar de cinci, şase ori de sărbătorile mari.

Reîntoarcerea către Dumnezeu a localnicilor acestei aşezări a fost, fără îndoială, influenţată şi de condiţiile oferite de noul locaş: o biserică renovată cu sprijinul Con­siliului Local al localităţii de curând reînfiinţată şi, mai cu seamă, preotul; un alt preot, cu mai multă dragoste faţă de oameni.
Mici probleme există totuşi, după opinia preotului Cornel Neagu: „Toamna, câtă vreme oamenii sunt preocupaţi de munca câmpului şi strânsul recoltei, nu prea se mai vine la slujbe, doar după această perioadă enoriaşii revin la cele sfinte.“

E, totuşi, bine să faci ce spune popa

Alt lucru apreciat de părintele paroh este buna colaborare cu credin­cioşii şi instituţiile satului. „Cu primăria şi cu şcoala avem o colaborare bună. Soţia predă religia la şcoală şi eu merg câteodată să mai ţin predici elevilor.“
Am amintit mai înainte de lucrările aduse lăcaşului de cult  ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. Acestea sunt amintite explicit în Pisania scrisă la intrarea în biserică: „În anul 2005, preotul paroh Cornel Neagu şi preotul conslujitor Dan-Antoniu Ciocoiu au făcut a treia subzidire la sfântul lăcaş cu ajutorul Familiei Neacşu.

Astfel, sfântul lăcaş a fost prins într-un inel de beton armat evitându-se degra­darea acestuia. A urmat în 2005-2006 restaurarea picturii cu ajutorul familiei amintite şi a credin­cioşilor parohiei. De asemenea, biserica s-a bucurat şi de atenţia Primăriei Olari prin refacerea gardului, clopotniţei, magaziei şi confecţionarea de mobilier bisericesc.“

Deşi biserica din comuna Olari nu se află pe lista lăcaşurilor de cult cu potenţial turistic, aceasta ar fi demnă oricând de a ajunge acolo, mai ales pentru frumuseţea picturilor şi a datinilor de aici.

Georgiana STROE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2009

Vizualizari: 1076



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI