Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Biohumusul – asul din mâneca fermierului

Nu spun o noutate afirmând că producerea şi aplicarea biohumusului reprezintă cea mai eficientă metodă pentru conservarea fertilităţii şi sănătăţii pământului. Folosită în ţări care dau preţul mondial al produselor agricole, dar foarte puţin în Europa, metoda se poate aplica cu succes şi la noi în ţară. Ea este limitată doar de numărul de animale din fermă.

Producerea şi folosirea biohumusului se adresează celor cu ferme zootehnice, dar şi celor care au ferme vegetale legumicole, pomicole, sere, vitivinicole etc. şi au acces la dejecţiile animaliere din alte ferme zootehnice.

Un competitor autentic

Biohumusul este o masă solidă granulată, fără mirosuri, cu Ph neutru. Este obţinut cu ajutorul râmelor, din dejecţiile animaliere şi resturile vegetale din ferme, fiind cel mai puternic competitor al îngrăşămintelor chimice ca performanţă fertilizantă, dar mai ales ca preţ. Dejecţiile animaliere pot fi de bovine, porcine, cabaline, ovine etc.

Argumente

Biohumusul îmbunătăţeşte aerarea solului, nu aglutinează, păstrează umiditatea necesară, reduce nevoia de apă, permite un excelent drenaj al solului, nu conţine seminţe de buruieni sau substanţe care împiedică creşterea plantei.

Costurile pentru fertilizarea corectă a unui hectar de orice cultură scad până la 30-40 lei, în condiţiile în care biohumusul este produs în propria fermă.

Implementarea celui mai bun sistem de producere a biohumusului pentru fertilizarea corectă a 40-50 ha costă 25.000 lei, eşalonaţi pe trei ani, devenind: 2.500 lei în primul an, 3.500 lei în al doilea an, 19.000 lei în anul  al treilea.

După trei ani se obţine o suprafaţă de producţie a biohumusului de circa 300 mp, cu o producţie anuală de 140-150 mc, pentru foarte mulţi ani. Această suprafaţă de 300 mp necesită dejecţiile animaliere produse de circa 30 de bovine sau echivalentul cantitativ al acestora de la alte animale.

Alături de aplicarea biohumusului în stare uscată, se poate face şi aplicarea sub formă lichidă a unui produs rezultat din biohumus, cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de extract lichid de humus de râmă, cu rol de fertilizant foliar, fungicid şi insecticide.

Cu o instalaţie care costă 600 lei, din 100 litri (60 kg) de biohumus se prepară zilnic 1.000 litri de extract, suficienţi pentru o aplicare pe 20 ha, de orice cultură, fiind necesare 4-6 aplicări într-un ciclu.

Biohumusul este de 15-20 ori mai puternic decât compostul, iar folosirea lui ca fertilizant aduce beneficii cu mult mai mari decât folosirea îngrăşămintelor chimice.

Ing. Costel Zidărescu,
Telefon: 0744. 630. 087; e-mail biohumus@yahoo. Com
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 2173



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI