Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Biohumusul, asul din mâneca fermierului (6)

Activatorul biologic lichid care se obţine din concentratul de humus pur de râmă (c.h.p.r.) este deja pe piaţa românească sub diferite denumiri. El este importat sub formă lichidă, ambalat în recipiente de plastic de diferite mărimi. Trebuie însă ştiut că orice preparat de acest fel are acţiune mult mai slabă decât echivalentele lor preparate la faţa locului cu puţin timp înainte de momentul folosirii.

Din momentul încetării procesului de fabricaţie, microorganismele dezvoltate în activator scad cu 300% în primele 12 ore, procesul continuând ulterior într-un ritm mai lent. Este adevărat că în substanţa lichidă rămân suficiente microorganisme benefice plantelor, dar, cu toate că toţi producătorii dau asigurări că microorganismele rămase vii au capacitatea de a se multiplica în momentul diluţiei cu apă, acest lucru nu se întâmplă.

Sesizându-se acest mare neajuns al produselor gata preparate, s-a ajuns la varianta în care se poate prepara activatorul la faţa locului, livrându-se şi aparatul care produce activatorul împreună cu toate ingredientele necesare. Procesul tehnologic este simplu de aplicat, trebuind respectate doar câteva reguli.

La achiziţionarea unui astfel de aparat împreună cu ingredientele necesare se recomandă:

- achiziţionaţi cel mai mic aparat existent pe piaţă, împreună cu ingredientele necesare, în cantităţi mici.

- produceţi primele cantităţi de activator şi testaţi-le pe culturile dvs. Practic, acum veţi testa aparatul, materiile prime, activatorul şi seriozitatea furnizorului. Dacă sunteţi mulţumit de rezultate, deoarece concentratul de humus pur de râmă se poate contraface uşor, nu schimbaţi furnizorul.

- după ce v-aţi convins de calităţile activatorului, solicitaţi furnizorului să vă execute un aparat adaptat nevoilor dumneavoastră în funcţie de suprafeţele de teren pe care le lucraţi. Aparatele se pot produce pentru orice suprafaţă sau tip de cultură etc.

- având în vedere că activatorul nu are niciun fel de restricţie de folosire indiferent de cultura pe care se aplică, în seră sau pe câmp, calibraţi-vă corect aparatul, luând în calcul suprafaţa cea mai mare de teren pe care o lucraţi.

Rezultatele folosirii activatorului (creşteri de producţie de 20-40%, reducerea puternică a cheltuielilor cu fertilizanţii, fungicidele şi insecticidele de circa 25% în primul an şi de până în 50% începând cu al doilea an) vă vor încuraja să-l folosiţi pe scară largă. Fiind un produs organic, niciodată nu va putea fi inventat un produs chimic cu aceleaşi calităţi reunite într-un singur produs. Aceasta înseamnă că investiţia făcută în aparat se face pentru 2-3 generaţii.

Concentratul de humus pur de râmă şi activatorul biologic care se obţine din el conţin auxină, giberelină, citochinină, numeroase tipuri de microorganisme benefice plantei (60-70 tipuri) şi absolut niciunul dăunător.

Acestor 70 de tipuri de microorganisme, în cursul procesului de producere a activatorului lichid li se asigură condiţii ideale de viaţă şi de înmulţire accelerată. Aceasta înseamnă mediu propice, aer, temperatură şi hrană. Hrana este livrată sub forma unor substanţe lichide sau solide, separat ambalate. În funcţie de cultura agricolă pe care se aplică activatorul şi tipul de sol pe care este cultura, se poate prepara activatorul de care este nevoie folosindu-se anumite tipuri de hrană, încurajându-se dezvoltarea anumitor tipuri de microorganisme în dauna altora. Acesta este un mare avantaj faţă de produsele gata preparate.

Ing. Costel ZIDĂRESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2009

Vizualizari: 1322



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Ioan Costa -- (2-December-2009 )
am invatat cum se produce biohumus, as vrea se stiu cum se optine c.h.p.r. Va multumesc.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI