Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Biohumusul, asul din mâneca fermierului (V)

Un produs derivat al biohumusului este concentratul de humus pur de râmă. Acesta se foloseşte doar pentru obţinerea unui activator biologic lichid extrem de puternic.

Concentratul de humus pur de râmă (c.h.p.r.) are însă trei mari dezavantaje:

• durată mare de obţinere, circa 4 ani;

• necesită cunoştinţe solide de biologie şi chimie;

• posibilitate uşoară de contrafacere, identificarea acestuia prin metode obişnuite fiind practic imposibilă.
Avantajul principal al c.h.p.r. este că, după obţinerea lui, prepararea activatorului biologic lichid este extrem de simplă.

Conţinutul concentratului pur

Concentratul de humus pur de râmă şi activatorul biologic care se obţine din el conţin auxină, giberelină, citochinină, numeroase tipuri de microorganisme benefice plantei (60-70 tipuri) şi absolut niciunul dăunător. Acestea pot fi împărţite în 5 grupe:

• Prima grupă de microorganisme produce biostimulatori de creştere a plantelor. După aplicare, acestea se instalează în zona rădăcinii sau pe frunze. Elementele produse de aceste microorganisme stimulează creşterea şi măresc gradul de rezistenţă a plantelor la factorii nefavorabili ai mediului înconjurător (secetă, îngheţ).

• Microorganismele din grupa a doua includ azotofixatori asociativi. Acestea se regăsesc în zona rădăcinii şi pe frunze, transformând azotul din atmosferă, care nu este accesibil plantelor, în azot uşor asimilabil. Astfel se reduce cantitatea de îngrăşăminte minerale bogate în azot.

• Microorganismele din grupa a treia transformă sărurile hrănitoare, dar insolubile din sol, într-o formă uşor asimilabilă de către plante. Acestea se găsesc situate în zona rădăcinii. Astfel plantele folosesc rezervele ascunse ale solului pentru mărirea recoltei, micşorând cantitatea de îngrăşăminte minerale.

• Grupa a patra de microorganisme are calitatea de fungicid. Acestea sunt în stare să contracareze dezvoltarea începutului patogenic şi să protejeze capacitatea de viaţă în zona rădăcinii şi pe suprafaţa frunzelor. Secretând elemente specifice, ele afectează viaţa organismelor patogene şi protejează în acelaşi timp planta aflată deja în stadiul de plantulă.

• Microorganismele din grupa a cincea creează calităţile de insecticid ale preparatului, protejând capacitatea de viaţă în zona rădăcinii şi la nivelul frunzelor. Secretând elemente specifice, ele distrug zona de activitate a paraziţilor (insecte, căpuşe, omizi etc.).

Specificul activatorului biologic

Activatorul biologic care se obţine din c.h.p.r. are o tehnologie de producere asemănătoare cu cea a extractului lichid de humus de râmă descris într-un număr anterior al revistei. Deosebirea constă în calitatea materiei prime care este net superioară şi în adaosurile suplimentare de diferite substanţe care se adaugă în cursul preparării. Activatorul biologic are un spectru de utilizare extrem de larg, practic fiind posibilă aplicarea lui la toate culturile.

După aplicare, miliardele de microorganisme benefice se localizează pe întreaga suprafaţă a plantei şi în rizosferă, ocupând inclusiv porţiunile nişă favorabile instalării microorganismelor dăunătoare. La apariţia organismelor dăunătoare, toate zonele plantei fiind deja ocupate, nu mai sunt locuri propice instalării şi dezvoltării lor. Localizate în zone neprielnice, într-o acerbă competiţie pentru hrană şi lumină cu microorganismele benefice plantei, incompatibile cu acestea din toate punctele de vedere şi depăşite mult numeric, toate aceste microorganisme dăunătoare mor. Activatorul biologic lichid face legătura dintre fermier-sol-tehnologie-inputuri.

Ing. Costel Zidărescu, Telefon 0744630087,
e-mail biohumus@yahoo.com
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 1020֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI