Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Biohumusul, asul din mâneca fermierului (IV)

Pentru producerea biohumusului în condiţiile climatice din ţara noastră, cea mai indicată râmă este cea din specia Eisenia Foetida, obţinută în crescătorie. Această râmă este perfect adaptată, nu necesită condiţii deosebite pentru a putea produce biohumus, nu este deloc pretenţioasă la hrană. În condiţii normale trăieşte 16 ani. Cel mai mare duşman al ei este omul, deoarece necunoaşterea corectă a tehnologiei de producere a biohumusului, precum şi folosirea după ureche a unor tehnologii de preparare a hranei netestate produce în ferma de biohumus pagube aproape totale.

Aproape totul despre râma Eisenia Foetida

În stadiu adult, râma Eisenia Foetida are 9-12 cm lungime, 3-5 mm grosime şi circa 1 gram greutate. În condiţii ideale ea consumă hrană echivalentul propriei greutăţi, folosind 40% pentru metabolismul propriu şi excretând restul de 60% din hrana ingerată. Atât timp cât condiţiile mediului în care trăieşte sunt optime, râma nu părăseşte mediul în care trăieşte.

Condiţiile mediului sunt date de relaţia existentă între temperatură, umiditate şi Ph-ul acestuia. Temperatura optimă este situată între 15-25°C, umiditatea este 70-80%, iar Ph-ul 4,2-8,5.

Omul, singurul duşman

În condiţiile climatice din ţara noastră, în ferma de biohumus nu sunt condiţii de dezvoltare a niciunui duşman al acestei râme. Singura problemă care poate apărea este din cauza omului, prin greşelile de preparare a hranei râmelor sau prin introducerea în mod accidental a unor chimicale, ierburi sau frunze ce pot provoca moartea prin otrăvire a râmelor.

O greşeală ce poate apărea în managementul râmelor este administrarea de hrană cu conţinut ridicat de substanţe proteice netransformate complet. Când este administrată o astfel de hrană, râmele o consumă, enzimele digestive ale râmelor atacă aceste proteine, iar în organismul râmelor se produce amoniu care inflamează râma şi o omoară.

Hrană sănătoasă

După achiziţionarea râmelor, practic cel mai important lucru este producerea corectă a hranei. Teoretic, hrana se poate prepara din orice dejecţie animalieră şi rest vegetal.

La prepararea hranei este nevoie de două ingrediente de bază: azot şi carbon. Niciodată nu se va administra râmelor hrană nouă netestată. Cel mai simplu test este testul celor 50 de râme, adică inocularea a 5-6 litri de hrană proaspătă cu 50 de râme. Dacă după 48 de ore râmele sunt în viaţă, hrana este bună. Testul nu ne arată însă decât că hrana este bună, dar nu şi cât de hrănitoare este pentru producţia de biohumus. De aceea este necesară implentarea unor reţete bune de hrană şi renunţarea la tot felul de încercări de schimbare a hranei.

La alegerea materialelor din care se va prepara hrana râmelor, cel mai important este materialul de bază din care se va prepara în viitor hrana, adică tipul de gunoi de grajd care se va folosi. În momentul în care s-a stabilit acest lucru, se va respecta cu stricteţe reţeta de preparare a hranei deoarece acest lucru va permite pe viitor procesarea unor cantităţi mari de hrană.
Ing. Costel Zidărescu,
Tel.: 0744.630.087,

e-mail: biohumus@yahoo.com
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2009

Vizualizari: 2457



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Ioan Costa -- (2-December-2009 )
va rog frumos, as vrea sa stiu cum se protejasa ramelor peste iarna. Va multumesc

֠ 2.     sanda pietrosu -- (10-January-2010 )
buna seara,eu sunt interesanta de acesta idee de afacere si vrea sa aud si eu o poveste de succes de la un producator de biohumus,multumesc

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI