Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Bio pentru toată lumea

La orice boală există, undeva în natură, un leac! Aşa îmi spune Iulia Barbu, doctor bio prin zona Bacăului. Care este îndeletnicirea omului care l-ar putea poziţiona armonios în natură şi să-l facă responsabil şi părtaş, în acelaşi timp, la respectarea şi folosirea corespunzătoare a mediului înconjurător? Agricultura ecologică, ar fi răspunsul specialiştilor în acest concept, destul de redus, din practica agricolă românească.

Şi totuşi, de ceva timp, modul ecologic de a lucra pământul se extinde, ceea ce a dus, în 2010, de pildă, la un export de produse alimentare ecologice în valoare de 150 milioane de euro şi doar la 35 milioane de euro provenite din produsele de acelaşi tip importate. Exemplul pe care l-am dat nu place gospodarilor ecologişti, cum ar fi Wylli Schuster din Moşna Sibiului, acesta spunându-mi că bine ar fi dacă aceste produse atât de sănătoase ar intra în hrana poporului nostru expus la consumul excesiv de produse cu adaosuri industriale nesănătoase şi, după ce am mânca toţi, abia atunci să ne gândim să le dăm şi altora.

Deocamdată să remarcăm că mâncăm de trei ori mai puţine produse bio decât media europeană şi de cinci ori mai puţin decât Germania. Şi posibilităţi ar fi nenumărate, spun practicanţii agriculturii ecologice. Dacă adăugăm şi cele peste 4 milioane de hectare de pajişti şi păşuni naturale fără aport de substanţe chimice, am putea spera într-un potenţial enorm valorificat numai prin practicarea unei agriculturi ecologice.

Să zicem că oficialii agriculturii româneşti s-au trezit. Din 2011 agricultura ecologică primeşte subvenţii de 153 până la 400 de euro pe hectar, în funcţie de culturile înfiinţate; de exemplu, pentru legume şi ciuperci cultivate în regim bio ajutorul financiar ajunge până la 360 de euro, iar pentru livezi, până la 400 de euro. 80.000 de hectare din cele 250.000 ocupate cu culturi ecologice ar putea beneficia de ajutorul promis.

Şi-ar mai fi ceva, esenţial, exportăm produse ecologice nefabricate, la prima mână, şi importăm mărfuri bio, finite, ceea ce ridică preţul acestora şi micşorează accesul consumatorilor la astfel de mâncă­ruri sănătoase. Cum promovăm consumul de miere şi de alte produse obţinute în regim ecologic? Iată o temă pentru cei care întocmesc politici agricole… eventual, ajutând la scăderea preţului produsului final prin determinarea închiderii lanţului procesual aici, în ţară. Şi să vezi sănătate şi prosperitate pentru încercatul popor român care este gata, gata să nu mai poată cumpăra nici un ceai, fie el şi neecologic!

Vasilica Ghiţă Ene
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

Vizualizari: 690֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI