Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Biblionet scontează pe 5 milioane de „internauţi“

Bibliotecile cu acces gratuit la Internet prin programul Biblionet vor fi deschise începând cu data de 25 noiembrie, printr-un eveniment de inaugurare organizat la Biblioteca din Ocnele Mari, judeţul Vâlcea.

Programul Naţional Biblionet – lumea în biblioteca mea lansat pe 23 aprilie 2009, de Ziua Mondială a Cărţii şi a drepturilor de autor şi Ziua Bibliotecarului din România, se derulează pe o perioadă de 5 ani şi are o valoare de 26,9 milioane de dolari, finanţarea fiind asigurată de Fundaţia Bill & Melinda Gates.
Programul reprezintă una dintre cele mai importante investiţii în materie din România, facilitând accesul public la Internet şi construind un sistem durabil de biblioteci publice moderne.

Obiective

Obiectivul programului Biblionet este de a facilita accesul populaţiei la mijloacele tehnologiei informa­ţionale, pornind de la faptul că peste 50% din populaţie, mai ales din zonele rurale, nu au acces la Internet. Prin intermediul programului, peste 1.600 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet şi peste 3.000 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţii.

Parteneriate

Biblionet este un parteneriat între Fundaţia IREX (International Research and Exchanges Board), Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti. Microsoft Corporation donează software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile din România.

Selecţia

În prima rundă de selecţie pentru programul naţional Biblionet, aproape 5 milioane de români vor avea acces la servicii de Internet gratuite în 12 biblioteci judeţene şi 235 de biblioteci locale. Primele 12 judeţe din cadrul programului Biblionet sunt: Bacău, Bihor, Brăila, Constanţa, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Vâlcea.

Eforturile şi contribuţiile partenerilor din program au ca scop asigurarea continuită a demersurilor de dezvoltare şi modernizare a bibliotecilor publice româneşti după încheierea finanţării programului Biblionet. Primăriile din comunităţile locale partenere şi directorii de biblioteci judeţene îşi asumă, astfel, responsabilităţi legate de administrarea şi funcţionarea bibliotecilor cu acces public la Internet şi de introducerea în bugetul local anual a costurilor aferente funcţionării acestora.

Daniel Răducan, primarul comunei Baru, judeţul Hunedoara, a împărtăşit experienţa sa în activitatea desfăşurată alături de bibliotecara Narcisa Sorescu în cadrul programului-pilot care a precedat programul Biblionet: „Prin Proiectul Pilot Biblionet n-am făcut altceva decât să oferim gratuit ceva ce costă. Trăim într-o perioadă în care informaţia costă: ai informaţia, ai viitorul, n-ai informaţia, n-ai nimic!“

Pentru detalii vă rugăm să contactaţi Fundaţia IREX: Daniela Drăghici, Specialist Advocacy, 0734 220 073, ddraghici@irex.ro; Monica Grecu, Specialist Relaţii Publice, 0730 620 498, mgrecu@irex.ro

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 1319



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI