Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Bilanţ, după un an de la „înscăunare“

„În ultimul an, din septembrie 2010 până în septembrie 2011, am elaborat 67 de acte normative, dintre care 28 în sectorul vegetal, 19 în cel zootehnic, șase pentru reglementarea activității de protecție a plantelor și carantină fitosanitară, precum și 14 ordine ale ministrului și șapte decizii ale președintelui ANPA privind politica în domeniul pescuitului, procesării și organizării pieței produselor pescărești“ – a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la bilanţul unui an de la preluarea mandatului.

Direcţii principale în sectorul vegetal

Domnia sa a afirmat că, în sectorul vegetal, politica Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) s-a axat pe patru direcții mari: absorbţia fondurilor comunitare alocate, prin aplicarea schemelor de plăţi directe; implementarea schemelor de ajutor de stat pentru fermieri; eficientizarea organizării şi funcţionării pieţelor agricole, venituri crescute pentru fermieri; obţinerea de producţii la un nivel care să asigure necesarul de consum intern şi disponibil pentru schimburi comerciale intracomunitare şi cu ţări terţe, care să conducă la echilibrarea balanţei comerciale cu produse agricole.

În domeniul susţinerii financiare a fermierilor a fost aplicată schema de plăţi pe suprafaţă pentru anul agricol 2010-2011 şi s-a achitat un cuantum de 131 euro/ha, de care au beneficiat aproximativ 1,2 milioane de fermieri. De asemenea, s-au acordat plăţi specifice complementare pentru sectoarele sfeclă de zahăr, tutun și hamei. „În perioada 16 octombrie – 1 decembrie 2010, în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă, au fost plătite 208 milioane de euro ca avans. Acest avans preconizăm să-l acordăm și în acest an, începând cu 15 octombrie, având toți banii la dispoziție“, a precizat demnitarul.

Ajutoare pentru fermieri

Tabără a amintit și de acordarea de ajutoare de stat pentru motorină (peste 280 milioane de lei), asigurarea producţiei agricole (peste 41,5 milioane de lei), îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică (peste 3 milioane de euro) sau de restructurarea sectorului vitivinicol (42 de milioane de euro). Și exemplele pot coninua. Suma totală plătită se ridică la peste 585 milioane de lei!

Mai multe spaţii de depozitare

Totodată, ministrul a vorbit despre necesitatea construirii de noi spații de depozitare pentru cereale şi oleaginoase, dar şi pentru legume şi fructe. „În acest domeniu este necesară extinderea capacităţilor, fapt pentru care, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, sunt în derulare 17 proiecte pentru noi depozite de legume-fructe, care însumează 130.000 t. De asemenea, pentru cereale și plante tehnice sunt în execuție 155 de depozite noi, cu o capacitate totală de 2,7 milioane t. Este un domeniu căruia îi vom acorda prioritate și în perioadele următoare“, a spus demnitarul.

Unităţile de cercetare, iertate de datorii

Valeriu Tabără a declarat că MADR a făcut toate demersurile pentru ştergerea datoriilor unităţilor de cercetare-dezvoltare din subordonarea şi/sau coordonarea ASAS către bugetele de stat, de asigurări sociale şi de sănătate. În acest scop, din bugetul MADR pe anul 2010, au fost alocate 154,3 milioane de lei, iar din cel pe anul 2011, peste 115,2 milioane de lei. De asemenea, s-au modificat organizarea şi funcţionarea ASAS şi a sistemului de cercetare-dezvoltare, care se finanţează din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 639



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI