Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Bijuteria din adâncul pământului

Frumuseţile neasemuite ale pământului stau de multe ori ascunse de privirile oamenilor. În adâncul mărun­taielor sale iau naştere galerii subterane pline de farmec şi impozanţă.
Peştera Lechuguilla, aflată în New Mexico, este printre cele mai lungi din lume. Culoarele şi grotele ei măsoară 156,6 km şi, în mod surprinzător, au fost descoprite destul de târziu, în 1980.

Intrarea în peşteră nu este una la care să se poată încumeta oricine. Unul dintre motive este acela că drumul prin întunecimea pământului este dificil şi pentru că se pune mare preţ pe conservarea acestui monument natural. Chiar şi speologilor le este greu să se deplaseze în interiorul ei fără să afecteze formaţiunile de pe sol.

Peştera este o adevărată bijuterie prin frumuseţea inedită a formaţiunilor de calcar. În Sala de Bal a Candela­brului, aşa cum a fost denumită una dintre încăperile grotei, formele calcaroase delicate pot atinge până la şase metri lungime. În Grota denumită Piaţa Turnului se ridică de pe sol până la 15 metri înălţime coloane de stalagmite de-a dreptul maiestuoase. De-a lungul grotelor se pot observa şi fire de ghips fine ca un fir de păr şi lungi de 6 metri.

Modelarea minunăţiilor din grotele Lechuguilla pare să fie urmarea gazelor eliminate de petrolul din adâncime. Ridicate prin fisurile rocilor, gazele combinate cu apa şi oxigenul au determinat acidul sulfuric, care a modelat calcarul în stalagmite şi stalactite de o frumuseţe rară.

(L.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 727



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI