Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Biatlon - Eva Tofalvi, vis de mărire la Vancouver

Cea mai valoroasă biatlonistă româncă din istorie speră să urce pe podiumul Jocurilor Olimpice de la Vancouver, ale căror întreceri sunt programate să se desfăşoare în perioada 12-28 februarie 2010. Pentru sportiva născută la Harghita Băi, va fi a patra participare la Jocurile Olimpice de iarnă.

De mai bine de un deceniu, sporturile de iarnă de România au un reprezentant exponenţial: Eva Tofalvi. Urcând cu meritorie obstinaţie muntele performanţei într-un sport dominat cu predilecţie de sportivii din nordul continentului, biatlonista, legitimată la Sport Club Miercurea Ciuc, a reuşit în decembrie 2008 un rezultat cu adevărat istoric. Cu prilejul unei etape de Cupă Mondială de la Hochfilzrn (Austria), a câştigat proba individuală. A încheiat cursa în 50 de minute, 20 de secunde şi 5 sutimi, ceea ce i-a adus în final harghitencei locul 1, o premieră pentru biatlonul românesc.

Drumul spre istoricul succes din Austria, i-a fost netezit, după cum mărturiseşte Eva, şi de construirea în localitatea natală a unei piste de un kilometru de schi role. „Înainte nu puteam să mă antrenez decât patru săptămâni pe an în cantonamentele din Austria şi Bulgaria. Cum puteam eu să le bat pe sportivele care aveau câte zece astfel de pârtii? Pe drumuri, oricum nu se mai putea, pentru că era sinucidere curată. Aşa că e bine că s-a construit. Acum am 1400 de metri şi pârtie şi poligon“, a declarat valoroasa biatlonistă româncă.

Va fi a patra Olimpiadă

Pentru Eva Tofalvi, Jocurile Olimpice de iarnă găzduite de localitatea canadiană Vancouver reprezintă a patra participare la competiţia supremă, după Nagano (1998), Salt Lake City (2002) şi Torino (2006). „Olimpiada e ceva unic în viaţă. La Nagano, am avut emoţii foarte mari. Chiar şi aşa am încheiat pe locul 11. De Salt Lake City nu-mi aduc aminte cu plăcere. Am avut cele mai proaste rezultate acolo. A fost un eşec foarte mare pentru mine“, a rememorat Eva.

Urmează cantonamentul suedez

Pentru concursul olimpic de biatlon ce se va desfăşura pe Whistler Olympic Park, Eva împreună cu celelalte componente ale lotului României se pregătesc în staţiunea suedeză Idre, alături de echipele Franţei, Slovaciei şi Bulgariei. Sportiva în vârstă de 30 de ani, ocupantă a locului 11 în clasamentul general din acest sezon, va lua startul în patru probe : individual, sprint, urmărire şi la ştafetă.

Antrenorul lotului olimpic al României, Simon Marton, este optimist în privinţa unui rezultat mare pentru biatlonul românesc la Vancouver. „Dacă este sănătoasă, Eva se poate bate chiar pentru o medalie. Nimic nu este imposibil. Avem o echipă valoroasă, care a început deja să capete şi ceva experienţă. Personal sunt optimist şi sper chiar la o clasare în primele şase naţiuni, lucru ce ar fi extraordinar pentru noi“, a conchis Simon Marton.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 622֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI