Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Avem şi un festival al papricaşului

Mirosuri care mai de care mai îmbietoare s-au ridicat din ceaune la Buziaş, unde a avut loc Festivalul papri­caşului. Curioşii care au venit aici s-au învârtit pe lângă bucătarii care s-au străduit să prepare cea mai gustoasă mâncare din carne, cartofi, legume şi mirodenii alese. Au fost atât de multi vizitatori, încât bunătăţile puse la foc potrivit n-au ajuns pentru toată lumea.

15 bucătari din România şi Serbia s-au bătut în reţete la Buziaş pentru a face cel mai gustos papricaş. Aici a început primul Festival al papricaşului din Banat. Sute de bănăţeni au venit din tot judeţul pentru a gusta din bunătăţile cu cartofi şi carne stropite din belşug cu boia de ardei.

Festivalul a fost deschis de către primarul Buziaşului şi reprezentaţii staţiunii, dar şi de cei ai Centrului Cultural de Artă al judeţului Timiş. S-au acordat şi premii pentru cei mai buni bucătari, iar papricaşul fiert în ceaune a putut fi degustat de toţi cei care au venit să-i încurajeze pe concurenţi. Manifestarea a avut loc în zona Cazinoului din parcul Staţiunii Buziaş.

La competiţia culinară au participat bucătari din Cenad, Tormac, Sacoşu Turcesc, Buziaş, dar şi invitaţi speciali veniţi din Ungaria şi Serbia. Nu au lipsit spectacolele folclorice şi nici muzica uşoară. Prima ediţie a festivalului are loc în anul în care Buziaşul sărbătoreşte 190 de ani de atestare documentară. Asociaţia pentru Dezvoltarea Zonei Buziaş, din care fac parte SC Tratament Balnear Buziaş şi Primăria Buziaş, este cea care a organizat manifestarea. „Am gândit prima ediţie ca dintr-un şir de alte ediţii care vor avea loc în anii următori. Sper să vă delectaţi cu voie bună, cu bucatele care vor fi gătite de aceşti minunaţi bucătari. Vă doresc o zi bună“, le-a spus Sorin Munteanu, directorul general al Staţiunii Buziaş celor prezenţi la festival.

Bucătarii nu îşi divulgă reţeta

Orice îţi spun cei 15 bucătari, dar nu reţeta. Fiecare dintre ei are în ceaune carne şi legume. Nu suflă însă o vorbă despre mirodenii. Îşi păstrează reţeta papricaşului cu sfinţenie, iar la sfârşit speră ca mâncarea lui să fie premiată. „Am făcut aici un papricaş din carne de porc, am pus ingredientele normale, iar la urmă vom pune cartofi, care vor fi fierţi tot împreună cu legumele şi carnea“, ne-a spus un bucătar care reprezintă comuna Tormac din judeţul Timiş. Alţi bucătari au pregătit papricaş din carne de porc, mânzat, pui, vită şi chiar din peşte.

Atmosfera de la festival a fost întreţinută de către formaţii de dans popular şi interpreţi bănăţeni de muzică populară chiar de pe scena amenajată în parc, special pentru acest eveniment.

Premianţii

Cu aproape o oră întârziere, juriul festivalului a decis cu greu la cine merge premiul întâi, asta pentru că toate felurile de papricaş au fost foarte delicioase. Astfel, câştigătorii competiţiei au fost declaraţi bucătarii restaurantului La Aeroport din Buziaş. Premiul doi a revenit echipei TVR Timişoara, iar premiul trei a fost împărţit „jumi-juma“ de către echipa restaurantului Parc şi cea a Clubului Rotary Buziaş. Premiul de excelenţă a fost adjudecat de bucătarii echipelor sârbeşti, care au venit special la Buziaş pentru acest festival.

Clement LUPU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 627֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI