Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

„Avem nevoie de porumb...“

Este concluzia care s-a desprins în urma unor dezbateri şi prezentări ocazionate de întâlnirea fermierilor cu autorităţile de la nivel central şi judeţean cu prilejul organizării Zilei Porumbului la exploataţia din Ciochina – Ialomiţa, administrată de ing. Nicolae Sitaru, preşedintele LAPAR.

Cei prezenţi la eveniment – reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, Ministerului Agriculturii, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Ialomiţa, ai unor importante firme furnizoare de inputuri pentru agricultură, dar şi numeroşi fermieri – au putut dialoga cu autorităţile, dar şi afla elementele ce ar putea contribui la relansarea şi modernizarea agriculturii româneşti.

Brutarii trebuie să ofere mai mult

Nicolae Sitaru

„Anul 2011 a fost unul normal din punctul de vedere al preci­pitaţiilor, ceea ce a făcut să realizăm producţii bune la mai toate culturile. Nu la fel putem vorbi despre această toamnă şi, în general, despre anii secetoşi. Din păcate, nu putem face nimic pentru că sistemele de irigaţii nu mai există, le-am distrus cu mâinile noastre, iar autorităţile au rămas pasive la aceste fenomene. Aș trage un semnal de alarmă cu privire la scăderea suprafețelor de grâu pentru că rapița și porumbul, datorită eficienței economice ridicate pe care o au, ar putea încet, încet să înlocuiască o parte a suprafețelor cultivate cu grâu. Cred că brutarii trebuie să se gândească bine atunci când oferă un preț la grâu deoarece trebuie să mențină această cultură în atenția agricultorilor. Fiecare încearcă să-și facă afacerea cât mai eficientă“.

Hibrizii trebuie să ofere şi calitate…

Valeriu Tabără

„Cred că toți avem acelaşi interes, de a avea  o agricultură performantă pentru că este un sector de activitate economică de importanță deosebită, nu doar pentru România. Agricultura va rămâne un subiect de discuții, de analiză și în perioada următoare pe plan internațional.
Vreau să îl felicit pe Nicu Sitaru, dar și pe dumneavoastră pentru ce faceţi în România prin aceste întâlniri care nu rămân doar simple manifestări, ci şi analize profunde a ceea ce oferă companiile ca material genetic.

România trebuie să producă mai mult porumb pentru că cererea e mare, atât pentru furaj cât şi pentru producerea de energie. Pe de altă parte, România trebuie să devină o mare exportatoare de cereale, de produse agricole în general. În lume există un club al marilor exportatori de cereale cu exclusivitate în cazul grâului, format de 100 de ani. România trebuie să fie între ele…  Atenționez asupra prezenței hibrizilor de calitate – nu mă refer la cei care se adaptează rapid la mediu și dau producții mari. Am în vedere şi calitatea acestora, componentele chimice ale hibridului care constituie proteina…“

Agricultura - singura sursă de proteină

Profesor Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean

„Lumea nu e făcută doar din cuvinte, ci mai ales din decizii și din priorități. Axele politicilor de dezvoltare regională sunt diferite. Potențialul agricol din regiunea de sud-est a României e şi trebuie să fie de interes național și european. Singura sursă de proteină e tot activitatea agricolă. Bogăția pe care o generează se exprimă și în mașinile din parcare. Dar trebuie să existe și o relație mai directă cu ceilalți, din zona adiacentă marii performanțe agricole și economice. Prețurile sunt bune. Trebuie să existe și un impact economic general, mai diversificat, să se bucure mai mulți oameni de rezultatele muncii în agricultură. E nevoie să existe un parteneriat care să aibă grijă de viitor.“

Biotehnologiile, punctul forte al viitorului

Lucian Buzdugan, Director general IMB

„Vedem aici producții de porumb de peste 10 tone la hectar, ceea ce arată potențialul Bărăganului atunci când avem apă suficientă. Principalul lucru asupra căruia ar trebui să ne îndreptăm este asigurarea apei, cel mai important factor limitativ al producţiilor agricole. În afară de irigații, biotehnologiile vor reprezenta punctul forte al viitorului. Suntem singura țară care are experiență în biotehnologii, ceilalți - prea puțin.

…Important e nu neapărat producția agricolă – pentru că ea vine dacă ne vom îngriji de fertilitatea solului – ci să ai, cum spuneam, apă, elemente nutritive, microorganisme, să înțelegi pământul, și nu neapărat să îl ari pentru că se cheamă teren arabil...“

Cifrele nu mint niciodată

Ștefan Florescu, Bunge România

„Vreau să spun câteva cifre pentru că ele nu înșeală, nu mint niciodată, iar concluziile să le trageți singuri. La nivel mondial sunt estimate anul acesta a se produce 860 milioane de tone de porumb, cu circa 47 milioane de tone mai mult față de acum 3 ani. Veți spune că din perspectiva unui producător aceasta nu e o veste tocmai bună. Ar trebui să adaug că se utilizează 870 milioane de tone, iar că acest consum a crescut la nivel mondial cu 55 milioane de tone față de acum 3 ani. Atunci cum poate fi susținut acest consum mai mare decât ceea ce se produce? Pentru moment avem o soluție pe care o reprezintă stocurile de sfârșit de an. Problema e că la nivel mondial au ajuns la un nivel minim record de 120 milioane, față de 140-150 milioane de tone cât este normal.

Mesajul e unul singur: economia mondială nu-și poate permite în următorii doi, trei ani, un an catastrofic în cultura porumbului. Situația de la porumb e cea mai gravă, și nu la grâu sau oleaginoase. Dacă e o recoltă de care economia mondială are nevoie fără posibilitate de înlocuire pentru anii următori, aceasta este cea a porumbului. Creșterea consumului de porumb ar fi dată de două direcții mari: bioetanolul – e nevoie de surse de energie din ce în ce mai mari și asta se întâmplă cu precădere în SUA și a doua direcție e dată de economiile din Asia – se cresc tot mai multe animale, iar consumul de porumb e din ce în ce mai mare.

Probabil anul acesta România va reprezenta 1/6 din producția de porumb a Europei, față de 1/8 sau 1/10 cu câțiva ani în urmă. Aflăm lucrul acesta acum, când suprafața de porumb e mai aproape de 2 milioane decât de 3 milioane, cum obișnuia să fie. Cât de mult contează România în economia Mării Negre? Ţara noastră reprezenta acum 5 ani undeva la 1/10 din exporturile de porumb din Marea Neagră. Anul acesta am optimismul că va reprezenta un sfert. În concluzie, avem nevoie de porumb. Economia mondială are nevoie de porumb, economia regională la fel. Nu cred că e o recoltă la această dată mai așteptată decât porumbul.“

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 1220֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI