Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Aţi pregătit Peştele? E Buna Vestire...

Da, Buna Vestire sau Blagoveşteniile, asta sărbătorim, ca în fiecare an, pe 25 martie.

Potrivit calendarului ortodox, în această zi Fecioara Maria a fost vestită de Arhanghelul Gavril sau Gabriel că a fost aleasă de Dumnezeu pentru a da naştere Mântuitorului Hristos. Şi dacă socotim cele nouă luni până la naşterea Sa, pe 25 decembrie, ies. Venind arhanghelul în Nazaret, i-a grăit Mariei: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine! Duhul Sfânt va veni asupra ta şi puterea Celui preaînalt te va umbri“. Iar Fecioara a grăit: „Iată, roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău“. Şi îndată în pântecele ei s-a zămislit Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu, mai presus de fire, care este Înţelepciunea şi Puterea cea ipostatică a Lui, cu umbrirea şi cu venirea asupra ei a Duhului Sfânt.

Popular, sărbătoarea de pe 25 martie se mai numeşte şi Blagoveştenii sau Ziua Cucului. Este momentul în care cucul cântă pentru prima dată în acest an. Este început de primăvară, este vremea bucuriei şi a dragostei. De aceea, oamenii de la ţară aşteaptă cântatul cucului veseli, în straie curate, cu stomacul plin, cu masa încărcată, cu bani în buzunare, fără să se certe cu apropiaţii.

Se spune că, aşa cum te găseşte primul cântat al cucului, aşa eşti tot anul. Bătrânii ascultă de câte ori cântă cucul şi socotesc că atâţia ani mai au de trăit. Tinerii, dimpotrivă: de câte ori viersuieşte cucul, atâţia ani mai au până când îşi întemeiază o familie.

În ziua în care cântă cucul, nu se pun ouă la cloşcă, pentru că se spune că nu ies pui şi ouăle sunt limpezi. Sau, Doamne fereşte, ies pui cu două capete şi patru picioare. Ca livezile să dea rod, gospodarii se pun, în glumă, cu toporul pe tulpina pomilor. Se spune că ei se tem să nu fie tăiaţi şi fac fructe multe. Ca să stea îngerii cu tine, chiar şi în momentele grele, trebuie să pui pâine şi sare pe pragul casei.

Pe 25 martie, creştinii, fiind în post, au dezlegare la peşte. Explicaţia pentru ospătatul cu acesta o dă tot poporul: numai dacă mănânci peşte de Buna Vestire te vei simţi tot anul ca peştele în apă. Adică în largul tău din toate punctele de vedere şi, mai ales, sănătos. Care va să zică, să ne bucurăm din toate aceste pricini enumerate mai sus...

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 812֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI