Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Atenţie, virusul gripal se extinde!

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la începutul lunii ianuarie numărul cazurilor de gripă la nivel naţional a ajuns la 80, din care 32 au fost localizate în Bucureşti. De atunci şi până acum gripa s-a extins, existând chiar riscul unei epidemii. Oricum, în următoarele două săptămâni se prognozează o evoluţie ascendentă a răspândirii virusului. Cele mai multe cazuri noi de infecţii respiratorii, cât şi de pneumonii s-au înregistrat la copii din grupa de vârstă sub patru ani. Virusul identificat anul acesta este AH1N1, iar circulaţia sa este considerată de activitate medie. Ministerul Sănătăţii recomandă continuarea vaccinărilor, izolarea bolnavilor la domiciliu şi evitarea contactelor cu aceştia.

Gripa nu înseamnă răceală

Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale răceli, precum şi de simptomele altor infecţii respiratorii. De obicei, acestea apar brusc şi se dezvoltă extrem de rapid: febră, frisoane, cefalee, dureri musculare şi de articulaţii, dureri de gât, lipsa apetitului, tuse seacă, stare generală alterată.

În general, gripa se transmite prin strănuturile şi accesele de tuse ale unei persoane infectate. Infecţia începe prin inflamarea căilor respiratorii superioare: nas şi gât. În cazurile în care virusul coboară şi ajunge la plămâni, gripa poate degenera în bronşite, pneumonii şi chiar în insuficienţe respiratorii.

Gripa poate fi uşor confundată cu alte tipuri de infecţii virale respiratorii dar, spre deosebire de celelalte viroze, este însoţită frecvent de febră ridicată, prezentă chiar la debutul bolii, împreună cu starea de rău general.

Cum ocolim gripa?

Pentru ca organismul să poată lupta cu boala, dar în primul rând pentru a reuşi să neutralizeze o cantitate de virus cu care intrăm în contact, sistemul nostru imunitar trebuie să fie puternic. Avem nevoie de un aport constant şi echilibrat al tuturor vitaminelor şi mineralelor pentru ca acesta să funcţioneze corespunzător. Alimentele bogate în proteine, cât şi fructele şi legumele proaspete asigură minimul necesar de funcţionare a sistemului imunitar.

Tabelul (îl găsiţi în revistă) prezintă câteva dintre diferenţele existente între gripă şi răceală (guturai):

Şi dacă v-aţi ales cu ea...

Nu vă limitaţi la tratamentul popular, ţuică fiartă sau vin fiert Medicii recomandă persoanelor gripate să stea în repaus, să bea multe lichide (1,7 litri/zi) şi să ia paracetamol sau aspirină la intervale regulate, pentru a ameliora durerile şi a reduce febra. Gripa, fiind o infecţie virală, nu răspunde la antibiotice, dar acolo unde există riscul de infecţii secundare care să ducă la bronşită sau pneunomie, acestea pot fi prescrise.

Supele sunt utile pentru că introduc în alimentaţie proteinele şi vitaminele din complexul B, înlocuind şi sarea pierdută prin transpiraţie. Consumaţi morcovi, spanac şi broccoli pentru beta-caroten şi multe fructe şi legume proaspete pentru vitamina C. Studiile efectuate pe extrasul de usturoi au arătat că acesta este activ împotriva gripei, având proprietăţi antibacteriene cât şi antivirale. În cazul în care simptomele sunt persistente, adresaţi-vă medicului!
Vă urăm multă sănătate!

Irina TRUŢESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 780



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI