Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Atenţie la oferta din perioada Sărbătorilor de Paşti!

În perioada Sărbătorilor Pascale, piaţa este sufocată de o abundenţă de produse unele mai ademenitoare decât altele. Sfatul autorităţilor veterinare este să fim cu băgare de seamă mai ales la produsele perisabile, cum ar fi carnea de miel care are cea mai mare căutare. Cei care răspund de siguranţa alimentară au lansat în teritoriu norme precise privind sacrificarea, transportul şi condiţiile sanitare în care se desfăşoară valorificarea. Din nefericire, în multe cazuri aceste norme nu se respectă şi este deci şi obligaţia cumpărătorului să verifice la faţa locului calitatea mărfii. Pentru a fi în cunoştinţă de cauză asupra acestor cerinţe, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ţine să facă unele precizări.

Normele obligatorii pentru comercializare

• Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă provin din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor, sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi au marca de sănătate. 
• Marcarea cărnii de miel obţinute în unităţi supuse controlului sanitar-veterinar aprobate pentru sacrificarea mieilor/iezilor în perioada
12-23.04.2011 se face cu o ştampilă de formă rotundă. 
• Este interzisă comercializarea ouălor care nu provin din centre de ambalare, fără cod de marcare.
• În pieţele agroalimentare, producătorilor le revine obligaţia de a solicita personalului sanitar-veterinar efectuarea examenul ovoscopic pentru ouăle valorificate.
• Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate completate de către medicii veterinari de liberă practică din localităţile de origine.
• Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final vor fi etichetate pentru a oferi informaţii scrise referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii etc. Comercializarea acestora este permisă numai în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare.

Obligaţiile veterinarilor

Medicii veterinari care asigură supravegherea sanitar-veterinară a pieţelor agroalimentare vor interzice valorificarea produselor de origine animală dacă nu sunt însoţite de documente care să le ateste provenienţa. În cazul în care în târgurile de animale se va constata nerespectarea condiţiile sanitar-veterinare de funcţionare,  inspectorii de specialitate ai ANSVSA vor suspenda activitatea până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.

Laura Dobre-Zmaranda
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2011

Vizualizari: 711



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI