Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Apicultori, păziţi-vă stupina de... Loca americană, boala puietului de albine

Albinele sunt nişte vieţuitoare ce au nevoie de atenţie, de dăruire şi uneori de ajutor. Poate cea mai importantă intervenţie pe care omul trebuie să o facă în stupi sunt tratamentele preventive. Doar astfel putem avea certitudinea că familiile de albine pe care le avem în grijă sunt sănătoase şi productive.

Bolile care pot decima viaţa din stupi sunt multe, dar una dintre cele mai grave este loca americană, o boală care afectează puietul şi care este produsă de agentul patogen Penibacillus larvae. Aceasta poate afecta coloniile de albine pe tot parcursul anului, dar este cel mai des întâlnită în lunile de toamnă: septembrie şi octombrie.

Semne evidente

Loca americană este foarte uşor de răspândit prin zborul albinelor de la un stup la altul, dar şi prin introducerea de material biologic adus din stupi ale căror istoric nu îl cunoaştem.

Efectele pe care această boală le are asupra familiilor de albine sunt devastatoare, din acest motiv semnele apariţiei ei în stupi fiind foarte evidente. Cele mai importante aspecte care semnalează prezenţa ei sunt aspectul împrăştiat al puietului, existenţa unor solzişori uscaţi, celule necăpăcite de culoare închisă, care prezintă perforaţii, şi resturi de larve bolnave sau moarte care au un miros fetidic puternic.

Igiena este esenţială

Fiecare dintre noi ştie că este mai uşor să previi decât să tratezi, dar pentru a nu vă expune stupii unui astfel de risc este indicat să respectaţi câteva norme ce ţin de igiena lor, dar şi de organizarea familiilor de albine. Este foarte important ca, în fiecare an, să dezinfectaţi stupii, fagurii de rezervă şi ramele. În cazul uneltelor folosite în stup, dezinfecţia se poate face ori de câte ori este necesar. În ceea ce priveşte organizarea vieţii în stup, trebuie să luaţi măsuri de prevenire a furtişagului şi să aveţi familii cât mai puternice. De asemenea, este recomandat ca la fiecare doi ani stupii vechi să fie înlocuiţi cu unii noi.

Greu, dar o putem eradica

Dacă nu aţi ţinut cont de aceste aspecte, iar loca americană a pătruns în stupi, puteţi lua nişte măsuri în vederea combaterii ei. Pentru început, coloniile afectate de boală şi fagurii care prezintă simptome specifice sau puiet mort vor fi îndepărtaţi la aproximativ 5 km de stupină şi vor fi arşi.

De altfel, orice reziduu scos din stup trebuie ars. În interiorul stupilor trebuie curăţate urmele de ceară şi propolis. După aceasta se flambează uşor ramele şi se face dezinfecţia chimică cu soluţie fierbinte de sodă caustică 4 sau sodă calcinată 6. Pentru neutralizarea dezinfectantului, după cinci ore de la folosirea lui, se spală foarte bine cu apă şi se lasă la uscat.

Vatra stupinei trebuie, de asemenea, dezinfectată prin prăfuire cu oxid de calciu – 0,5 kg pe metru pătrat şi întoarcerea unei brazde de pământ.
Tratamentul medicamentos presupune prăfuirea albinelor şi a fagurilor cu Locamicin, 80-100 grame. Se administrează trei tratamente la interval de trei zile, după care se mai fac două tratamente la aproximativ şapte zile. Un alt tratament presupune amestecarea unui kilogram de Locamicin într-un litru de sirop. Din această cantitate, pentru un stup se folosesc 250 ml.

Este drept că aceste semne ridică suspiciuni serioase cu privire la loca americană, dar pentru a avea certitudinea existenţei ei putem aplica, aşa cum i se spune printre stupari, metoda beţigaşului.

Aceasta este foarte simplu de executat şi presupune introducerea unui beţigaş într-una din celulele cu puiet mort. Un semn clar, incontestabil al morţii lui din cauza infectării cu loca americană este prelungirea larvei moarte într-un filament lichid lung de culoare galben-cafenie.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 7757֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI