Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Apel pentru sănătatea pământului

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi a găzduit lucrările celei de a XIX-a Conferinţe Naţionale pentru Ştiinţa Solului.
Manifestarea cu tema „Evaluarea şi utilizarea resurselor de sol, protecţia mediului şi dezvoltare rurală în Regiunea de Nord-Est a României“ a reunit cercetători şi cadre didactice de la toate universităţile şi institutele de cercetare de profil din ţară, precum şi invitaţi din Franţa, Austria, Republica Moldova, Germania şi Statele Unite.

Timp de două zile, participanţii au audiat şi au purtat discuţii pe marginea celor peste o sută de comunicări şi referate vizând fizica şi tehnologia solului, chimia şi mineralogia solului, fertilitatea solului şi nutriţia plantelor, biologia şi ecologia solului, solurile şi mediul înconjurător şi au participat la cea de-a XIX-a ediţie a Simpozionului „Factori şi procese pedogenetice în zona temperată“.

În continuare, cei prezenţi au participat la aplicaţii pe teren în judeţele Iaşi, Vaslui, Neamţ şi Suceava.

Singurele alternative posibile

„Conferinţa Naţională pentru Ştiinţa Solului, ediţia a XIX-a – ne-a declarat domnul prof. univ. dr. Gerard Jităreanu (foto), secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, preşedinte la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi preşedinte executiv al SNRSS – s-a dovedit a fi ambiţioasă prin intenţie şi fructuoasă prin realizări.

Tema conferinţei relevă un spectru larg al problematicii abordate, propus şi asumat de organizatori, dar se referă şi la un spaţiu clar prestabilit al Regiunii de Dezvoltare Nord-Est a României, un teritoriu care pentru a ieşi din starea de înapoiere nu are decât câteva alternative de urmat: valorificarea tradiţiei, reabilitarea mediului, utilizarea judicioasă a rezervelor prin practicarea unei agriculturi moderne, conservarea şi valorificarea judicioasă a fondului forestier şi punerea în valoare a imensului potenţial turistic, natural şi antropic.“

Ce se aşteaptă de la comunitatea ştiinţifică

„Tematica comunicărilor şi intervenţiile colegilor prezenţi la această ediţie, a spus domnul prof. univ dr. Mihail Dumitru (foto), preşedintele SNRSS şi preşedinte al Secţiei ASAS – Ştiinţa Solului au reliefat încă o dată un fapt, şi anume: comunitatea ştiinţifică are datoria de a furniza informaţii permanente asupra stării actuale de fertilitate, de calitate a solului, pentru a lua din timp decizii corecte în elaborarea strategiilor pentru promovarea şi dezvoltarea agriculturii, pentru sănătatea şi protecţia mediului, asigurând întregii populaţii condiţii de viaţă demne în prezent şi în viitor.

Să nu uităm că, din cauza diferitelor forme ale degradării solului la nivel mondial, un hectar de teren productiv este pierdut la fiecare şase secunde, iar în multe ţări s-a atins deja valoarea limită a suprafeţei cu soluri arabile. Să acordăm aşadar maximum de atenţie sănătăţii pământului, care, spunea academicianul David Davidescu referindu-se la cel mai important mijloc de producţie care este pământul: „De vor vremurile să lase/ O moştenire sănătoasă/ Că trebuie să te ocrotească/ Mai mult să te preţuiască“.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 697֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI