Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Apa la sate, doar în promisiunile electorale

Interviu cu ing. Sorin NICULAE,
directorul general al SC Exploatare Sistem Zonal Prahova

E ca în zicala cu operaţia reuşită, pacientul...

- Domnule director, au trecut cinci ani de la crearea unităţii dumneavoastră. Cum arată ea astăzi, mai ales că mulţi săteni şi orăşeni nu prea mai au după ce bea apă?

- Criza economică şi financiară afectează pe toată lumea, inclusiv unitatea noastră, chiar dacă are un profil aparte. Lucrăm în sistem de autofinanţare şi nu ne înscriem, cel puţin, deocamdată, cu pierderi

- De fapt, cu ce se ocupă unitatea dumneavoastră?

- Cu prepararea apei potabile, adică cu tratarea apei brute din marile acumulări de apă de la Paltinu şi Măneciu şi cu aducţiunea acesteia, prin sistem de conducte la staţiile de înmagazinare şi livrare a apei potabile, acum în proporţii aproape egale pentru unităţi industriale şi populaţia judeţului. Şi din oraşe, şi din sate. În special din zona colinară şi de câmpie de pe văile Prahovei, Doftanei, Slănicului şi Teleajenului.

Precum steagurile de la primărie

- Câţi ţărani beneficiază de serviciile dumneavoastră?

- Cu mult peste 100.000 de persoane din zonele amintite. (N.R.: nu constatăm exactitatea informaţiei, ci ne permitem doar să subliniem că în verile secetoase sătenii din zonele deluroase nu au apă nici pentru consumul propriu, darămite pentru animale). Plus, desigur, alte sute de mii din centrele urbane ale judeţului, între care municipiile Ploieşti, Câmpina, oraşele Băicoi, Boldeşti-Scăeni, Plopeni, Vălenii de Munte şi altele. Sistemul de aprovizionare se face printr-o firmă specializată, anume HIDRO Prahova, cu care avem o bună şi statornică conlucrare.

- Viaţa acum este grea. Cum vă descurcaţi cu investiţiile, în special cu cerinţele fireşti de modernizare a staţiilor de tratare a apei, care au o activitate îndelungată de funcţionare?

- Pentru noi şi, evident, pentru populaţia deservită este un mare avantaj faptul că avem la îndemână apă rece, de munte, asigurată de cele două mari acumulări, cu un debit constant. Dispunem, într-adevăr, de trei mari staţii de tratarea apei de la Voila-Câmpina, Măneciu şi Vălenii de Munte, precum şi de staţia de înmagazinare de la Movila Vulpii, în apropiere de municipiul Ploieşti.

Anul trecut, am realizat importante lucrări de modernizare şi de retehnologizare, din fonduri proprii, în valoare de 12 miliarde lei vechi. Nu contăm decât pe surse proprii de finanţare şi pe nimic altceva. Astfel că prin modernizarea staţiilor de tratare reuşim acum să oferim apă potabilă de o calitate foarte bună, cu o turbiditate de sub un grad, potrivit normelor europene în materie.

- De ce nu apelaţi şi la fonduri din partea Uniunii Europene?

- În principal, la aceste fonduri au acces administra­ţiile locale şi Consiliul judeţean. Sperăm să putem şi noi, doar numai prin mijlocirea acestora.

Date de referinţă

- Profilul unităţii: asigurarea şi livrarea apei potabile pentru populaţia judeţului;
- Patrimoniu: 3 staţii de tratare a apei, o staţie de înmagazinare, un mare lac de prize, o mare reţea de conducte de aducţiune de la marile lacuri de acumulare Paltinu şi Măneciu;
- Personal: 275 de angajaţi;
- Acţionar unic: Administraţia Naţională Apele Române.

Promisiuni bune anul are, dar vai, dacă va veni seceta?

- La ce anume speraţi în acest an?

- La dezvoltarea activităţii noastre. În primul rând, prin extinderea alimentării cu apă potabilă în tot mai multe localităţi rurale. Avem în vedere, chiar şi în condiţii de criză, noi investiţii în domeniu. Lucrările de dezvoltare pot fi făcute de către Consiliul Judeţean Prahova. Ştim că CJ Prahova are în vedere un proiect mare de realizare a unei investiţii importante, de aducţiune cu apă potabilă, în sistem centralizat prin unitatea noastră, a localităţilor din sud-estul judeţului.

- Dar pentru alte zone, aşa cum este cazul localită­ţilor rurale şi urbane de pe Valea superioară a Prahovei, mai aveţi în vedere ceva anume?

- Avem, desigur, dar ne gândim şi la şansa noastră de a accesa fonduri europene şi, nu în ultimul rând, la asigurarea unor noi surse de apă din zonă.

- Vă referiţi la mult aşteptata acumulare de la Azuga?

- Da. Această mare investiţie, preconizată de mai multă vreme, dar rămasă încă în stadiul de proiect ridică unele probleme. Chiar dacă are documentaţia necesară şi sursă de finanţare, ea trenează din cauza reţinerii unei părţi a populaţiei din Azuga, localitate în zona în care ar urma să fie realizată acumularea.  Până nu vom avea Acumularea de la Azuga nu vom putea avea suficientă apă potabilă pentru oraşele şi satele din zonă – Sinaia, Predeal, Buşteni, Comarnic şi Breaza şi toate localităţile rurale adiacente de aici.

- Bine, bine, Azuga ca Azuga, dar cetăţenii vor să afle dacă în acest an, cu problemele sale, vor avea măcar suficientă apă potabilă.

- Vor avea cu siguranţă. Garanţia este volumul de apă din cele două mari acumulări, acum de peste 70 milioane mc. El va fi suficient pentru tot anul 2010. Chiar dacă nu va ploua un timp îndelungat. Adică, chiar de va fi mare secetă, tot vom avea apa necesară până în primăvara viitoare!

Aşadar, semne bune anul are!

Să sperăm într-un an bun chiar şi pe timp de criză. Nu ne va fi uşor. Sperăm însă că vom avea apă bună pentru toată lumea!

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2010

Vizualizari: 617



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI